Rusija imenovala novog komandanta, bio je angažovan na ratnim operacijama u Siriji

Datum:

Zapadni zvaničnik je potvrdio da je Rusija reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, s tim da je novi general imao veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji.

Komandant ruskog južnog vojnog okruga general Aleksandar Dvornikov sada predvodi invaziju, rekao je jedan od zvaničnika za BBC.

“Taj komandant ima veliko iskustvo u ruskim operacijama u Siriji. Stoga bismo trebali očekivati da se cjelokupna komanda i kontrola poboljšaju”, rekao je izvor.

Novo imenovanje je učinjeno u pokušaju da se poboljša koordinacija između različitih jedinica, pošto su ruske grupe ranije bile organizovane i komandovane odvojeno, rekao je zvaničnik.

Rusija se do sada borila da ostvari svoje ratne ciljeve, 44 dana nakon invazije nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev te je sada sav plan usmjeren na istočne regije Ukrajine.

Zvaničnik je rekao da se ruska taktika nije pokazala kao djelotvorna i prema znatno manjim brojem ukrajinskih jedinica koje su delovale inteligentnije.

“Osim ako Rusija ne bude u stanju da promijeni svoju taktiku, vrlo je teško vidjeti kako će uspjeti čak i u ovim ograničenim ciljevima koje su sami postavili”, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da bi politički imperativi mogli imati prednost nad vojnim prioritetima, s tim da Rusija svim silama pokušava da postigne neku vrstu uspjeha do 9. maja, kada obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu, piše Klix.

Povezani postovi
Related

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao...

Njemačkoj prijeti talas bankrota kao posljedica sankcija u Rusiji

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat...