Zbog jakog vjetra u cijeloj zemlji na snazi meteoalarm, u pojedinim dijelovima i intenzivnije padavine

Datum:

Zbog jakog vjetra na području cijele Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm, a na području Krajine i sjeverozapadne Bosne usljed njegovog jačeg intenziteta na snazi je narandžasti meteoalarm.

Tako se na području bihaćke regije prognoziraju udari vjetra između 50 i 70, lokalno do 80 kilometara na sat. I na području banjalučke regije očekuju se udari vjetra od 50 do 70 kilometara na sat, pogotovo u planinski predjelima na jugu regije. U ovim regijama na snazi je inače narandžasti meteoalarm.

Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući“, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području fočanske regije očekuju se udari vjetra od 40 do 60 kilometara na sat, na planinama i preko 70 kilometara na sat.

Istovremeno, na području livanjske, trebinjske, višegradske, sarajevske, mostarske i tuzlanske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat.

Istovremeno na području mostarske regije očekuje se i količina padavina na sjeveru i sjeverozapadu regije između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, dok se na tuzlanskoj regiji prognozira količina padavina između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

Na području prijedorske regije prognozirani su udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat, a očekuje se i oko 20 do 30 milimetara kiše tokom 24 sata na zapadu regije.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, upozorenja su FHMZ BiH za ova područja Bosne i Hercegovine.

 

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...