Pšenica iz Indije je moguća alternativa za svijetsko tržište hranom

/

Prošle sedmice je indijski premijer Narendra Modi rekao predsjedniku SAD-a, Joe Bidenu da je Indija spremna da izveze hranu kako bi se amortizovao šok zbog rasta cijena izazvanog ratom u Ukrajini.

Modi je rekao da Indija ima dovoljno hrane za svoju populaciju i da je spremna da snadbije svijet hranom ako to dopusti Svjetska trgovinska organizacija.

Već prije rata u Ukrajini cijene hrane su bile na desetogodišnjem rekordu zbog problema sa žetvom.

Rusija i Ukrajina su dva najveća svjetska izvoznika pšenice i skupa su odgovorni za oko 30 posto prodaje pšenice u svijetu. Također, ove dvije države izvoze 55 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Indija je najjeftiniji svjetski snadbjevač rižom i pšenicom te rižu izvozi u 150 država, a pšenicu u 68 država. Prema mišljenju Ashoka Gulatija, profesora poljoprivrede na Indijskom vijeću za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa ima kapacitet da izveze 22 miliona tona riže i 16 miliona tona pšenice ove godine, ali da ta količina može biti čak i veća.

Procjene UN-a govore da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla broj pothranjenih ljudi u svijetu povećati sa osam miliona na 13 miliona, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...