Klupko se odmotava: Zašto je protiv Edina Kovača, bivšeg inspektora FUP-a, podnesena krivična prijava?!?

/

SIPA-i, Tužilaštvu BiH i FUP-u podnesena krivična prijava protiv bivšeg federalnog inspektora Edina Kovača u kojoj se navodi niz dokaza, službenih akata FUP-a i izjava nekoliko svjedoka da je zloupotrebama službenog položaja „montirao“ predmet Senaidu Begiću, bivšem direktoru ZZO ZDK

DEPO Portal saznaje iz nekoliko izvora u Zenici i Sarajevu da je protiv bivšeg inspektora FUP-a Edina Kovača podnesena krivična prijava zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383.st.1. Krivičnog zakona FBiH.

Prijava je potkrepljena nizom do sada javno neobjavljenih informacija iz službenih akata FUP-a, kao i izjavama nekoliko svjedoka koji nesporno ukazuju na činjenice da je bivši inspektor Kovač, policijskim rječnikom rečeno, smišljeno “pakovao“ predmet Senaidu Begiću, bivšem direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Kovač je, prema navodima iz prijave u čijem smo posjedu, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj istražitelja, duže vrijeme direktno radio na „montiranju procesa“ Begiću tokom provođenja istražnih radnji.

U prijavi se navodi da postoje čvrsti dokazi i izjave svjedoka da je Kovač i prije nego je i službeno formiran predmet „Begić“, učestvovao u sačinjavanju krivične prijave protiv njega, i to zajedno sa njenim podnosiocem, bivšim v.d. direktorom ZZO Dževadom Hamzićem, sa kojim se intenzivno u prostorijama ZZO sastajao prije, ali i poslije Hamzićevog podnošenja prijave protiv Begića. Kasnije će to rezultiratirati optužnicom i po njega osuđujućom presudom, o kojoj je DEPO Portal ranije pisao.

Ove tvrdnje o sastajanju potvrđuje i jedna predstavka iz 2017. godine koja se odnosila na navode lica, datih prilikom saslušanja u svojstvu svjedoka. Zanimljiva je i koincidencija da je upravo Kovač dobio službeno zaduženje za predmet „Begić“ i to na način da je u prostorijama Detašmana FUP-a u Zenici od tadašnjeg šefa Mirnasa Buljubašića insistirao da mu službeno dodijeli istragu na tom predmetu, što se u konačnici i desilo, i pored činjenice da u Detašmanu radi veliki broj drugih istražitelja.

Međutim, ono što se čini najzanimljivijim u prijavi jeste da je predmet “Begić” inspektoru Kovaču bio posljednji predmet koji je potpisao i krajem oktobra 2017. godine službeno dostavio u Tužilaštvo ZDK. Nekoliko dana poslije, tačnije 06.11.2017. godine, Kovač biva zaposlen u Elektrodistribuciju Zenica u stalni radni odnos na mjesto „stručnog saradnika za kvalitet“, gdje i danas, pet godina poslije, radi.

U zeničkim kuloarima je „javna tajna“ da je ovo zaposlenje ustvari svojevrsna nagrada Kovaču od njegovih policijsko-političkih nalogodavaca, za urađeni posao u montiranju predmeta protiv bivšeg direktora ZZO ZDK i predsjednika Kantonalnog odbora opozicionog SDP-a, Senaida Begića.

Da se ovdje ništa ne dešava slučajno ustvari pokazuje još jedna koincidencija, koja je također, između ostalog, navedena u krivičnoj prijavi. Naime, indikativna je činjenica da je inspektor FUP-a Edin Kovač stalni posao dobio u istoj onoj Elektrodistribuciji u kojoj je godinu dana ranije, u funkciji policijskog službenika (inspektora), preduzimao, između ostalih, službene radnje saslušanja svjedoka i ispitivanja osumnjičenih u predmetu “Bosna”, među kojima se svjedoci i osumnjičeni dovode u vezu sa JP Elektroprivreda BiH, odnosno Elektrodistribucijom Zenica.

Ove informacije su, među ostalim, navedene u službenom dokumentu FUP-a broj: 09-04-4-2601/21 od 26.11.2021. godine, kao i u natpisima medija i portala koji su se bavili aferom nezakonitog zapošljavanja u predmetu „Bosna“.

dok-senaid-begic

dok-senaid-begic2

Navedeni službeni akt FUP-a u svojoj informaciji iznosi zvaničan podatak Jedinice za profesionalne standarde iz akta broj 17-04-4-2601/21 da je Jedinica zaprimila ukupno pet predstavki u kojima se direktno ili indirektno pominje bivši inspektor FUP-a Edin Kovač. Ono što je ovdje zanimljivo je obrazloženje zašto ni pored toliko prijava i predstavki protiv Kovača nije pokrenut ni jedan postupak!?

Obrazloženje je – zato što od novembra 2017. godine više nije bio uposlenik FUP-a!

Jedna od tih predstavki se odnosila na bliske i prijateljske veze Edina Kovača i Dževada Hamzića. U prijavi se takođe navode argumenti kako je Kovač tokom istrage pravio pritisak na svjedoke i učesnike u predmetu, poput Huseina Bektaša, bivšeg vozača u Zavodu, a sve kako bi davali iskaze protiv Begića. Bektaš je zbog svega toga dobio nezakonit otkaz i dugogodišnji mobing na poslu, i sada je spreman da o svemu progovori kao svjedok.

O predmetu Senaida Begića se puno pisalo i za mnoge je on klasičan primjer sprege politike i sudstva čiji je cilj eliminacija („opasnih“) političkih protivnika. Ako je suditi po Begićevom slučaju, u tome se uspjelo, jer mu je ekspresno, samo šest dana nakon presude, oduzet mandat zastupnika u PD Parlamenta FBiH, što je svojevrstan presedan i jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini.

Predmet Begić je po pravosnažnosti presude u zakonskom roku, putem Apelacije, upućen na Ustavni Sud BiH.

Izvor: DEPO PORTAL

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...