Zavidovići: Okončana prva faza deminiranja brda Blizna

/

Na brdu Blizna okončana je prva faza deminiranja terena. Tim Deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izvršio je uklanjanje mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava na potezu od naselja Jolde prema koti „Blizna“ u pojasu dužine 500 metara i širine 20 metara. Ovim su stvoreni uslovi za izgradnju puta prema koti 645-Blizna. Imajući u vidu činjenicu da se svake godine na brdu Blizna obilježava dan oslobođenja ovog brda od agresorske vojske ovim su stvoreni uslovi učesnicima tradicionalnog pohoda za bezbjedan pristup pomenutoj koti. Pored toga, vlasnici imanja moći će prići svojim posjedima u očišćenom pojasu te iste uređivati i obrađivati. Okončanjem prve faze deminerskih radova stvoreni su uslovi za nastavak deminiranja cjelokupnog brda Blizna u narednom periodu.

Primopredaja deminiranog dijela terena izvršena je u utorak, 19.04.2022. godine, u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Službe za upravu civilne zaštite Remze Šogolja. Pomoćnik gradonačelnika na terenu se uvjerio u kvalitet završenih radova. Prilikom primopredaje razgovaralo se i o nastavku započetih aktivnosti na deminiranju Blizne vodeći računa o prioritetnim dionicama koje je potrebno očistiti od zaostalih mina i drugih zaostalih eksplozivnih naprava.

Gradonačelnik Hašim Mujanović, imajući u vidu opasnost deminerskog posla,  čestita Deminerskom timu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na dobro urađenom poslu i na hrabrosti prilikom uklanjanja zaostalih neeksplodiranih eksplozivnih naprava. Gradonačelnik naglašava da je Grad Zavidovići jedan od minama najzagađenijih gradova / općina u našoj državi Bosni i Hercegovini te je ovo još jedan korak u osiguravanju bezbjednijih uslova za naše sugrađane. Grad Zavidovići nastavit će sa započetim aktivnostima deminiranja sve do potpunog uklanjanja minsko-eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklog rata 1992.-1995. godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Amin Bedak: Kako je politički anonimus osvojio mandat u OV Tešanj

Ulaskom u općinski parlament, Amin je -  uz svesrdnu...

U TEŠNJU SE ŽIVI INKLUZIJA: Veliki maskenbal obradovao mališane

Veselo je danas bilo u Tešnju. Velikim maskenbalom i...

Almir Kopić novi je komandir Policijske stanice Tešanj

Dana 10. oktobra 2024. godine, Almir Kopić, dugogodišnji inspektor...

SDP Tešanj: Oštro osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule u Tešnju

OO SDP Tešanj oštro osuđuje nedavni incident u kojem...