Jedno od svakako nezaobilaznih tradicionalnih jela u bosanskoj kuhinji je hadžijski ćevap, za koji se u narodu veli da se priprema za “hadžijski ćevap”
Počastite danas sebe i svoje najbliže hadžijskim iftarom – u nastavku teksta vam donosimo recept.
Potrebno za pet porcija:
2 veća krompira
200gr graška
2 mrkve
1 veća glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka (a i ne mora)
2 svježe paprike
5 lista pek papira, ako nije gotov izrezan, režite ga na dijelove porcije otprilike 40-ak cm
kašikica curriya, pola kašikice cimeta ,vegeta, so, 2 supene kašike paradajz pirea, mala kašikica crvene paprike..
Priprema
Sve gornje sastojke sastaviti u tavu s malo ulja, dinstati, dodati začine, prekriti vodom i pustiti da se napola skuha.
Puniti pek papir poluskuhanom smjesom, motajući kao bošču, kao bombon zatim vezati koncem, pazeći da se ne otvori ili procuri.
Gotove bošče redati u tepsiju u kojoj je dopola vode, na taj način ce se ćevap dokuhavati/peći još pola sata.
Servis je na ravnom tanjiru u pek papiru.
Izvor: Radiosarajevo.ba