Ovo su zemljotresi koji su bili najrazorniji i najsmrtonosniji u jugoistočnoj Evropi u posljednje 62 godine

Datum:

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je u subotu kartu zemljotresa koji su zabilježeni na dijelu jugoistočne Evrope u posljednje 62 godine.

– Obojene tačke predstavljaju zemljotrese koji su pogodili regiju od 1960. do danas. Historijski podaci preuzeti su od Međunarodnog seizmološkog centra – naveli su iz EMSC-a.

EMSC je uz kartu objavio i podatke o najsmrtonosnijim zemljotresima koji su se dogodili unutar 300 kilometara od Metkovića.

Jedan se dogodio 15. aprila 1979., a njegova magnituda od 6.9 po Richteru prouzrokovala je 129 žrtava. Epicentar je bio u moru petnaestak kilometara od crnogorske obale između Bara i Ulcinja, u desetak sekundi koliko je trajao, izazvao je strašne posljedice na širem dubrovačkom području.

Drugi najsmrtonosniji zemljotres dogodio se 1. juna 1905. s epicentrom u albanskom gradu Skadru, bio je magnitude 6.6 te je odnio 120 ljudskih života, navodi EMSC.

U zemljotresu s epicentrom u sjeverozapadnoj Albaniji zabilježenom 26. novembra 2019. (6.4 po Richteru) stradala je pak 51 osoba.

Podsjećamo, EMSC je kartu i podatke objavio nakon što se u noći s petka na subotu dogodila serija zemljotresa na području Hercegovine, a osjetio se i u susjednim zemljama.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Savjeti uz koje namirnice mogu da ostanu duže svježe

Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo...

Naučnici otkrili povezanost između ružnih snova i demencije

Ljudi koji imaju česte uznemirujuće snove u srednjim godinama...

Da li je u BiH dozvoljeno voziti u štiklama ili papučama? Evo šta kaže zakon

Otišli ste na more i baš vam se ne...

Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vijekovima poznato i korišćeno u korist...