Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

/

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka, a nestabilne vremenske prilike pogodovat će takvom stanju i u narednoj sedmici.

Prema podacima Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje kontinuirano obezbjeđuje monitoring bioloških polutanata u zraku, putem Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, proteklu sedmicu obilježila je srednja do umjereno niska koncentracija polena alergenih biljaka.

U zraku je domirao polen breze, graba, lijeske, oraha, borova, topola, vrba, tise/čempresa i brijesta. Navedeni polen je čest u ovom periodu, međutim, prethodne sedmice je na laboratorijskim preparatima konstatovan i polen alergene biljke breze, i to u umjereno visokim koncentracijama.

Izvor: N1

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...