Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

/

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj porodici u BiH, koja s trenutnim iznosima mjesečnih primanja nikako da sustigne cijenu mjesečne potrošačke korpe, za koju je u martu bilo potrebno 2.917 KM.

Idu gore

Gotovo polovina tog iznosa odnosi se na troškove prehrane, jer je samo za hranu potrebno 1.275 KM mjesečno.

Istovremeno, najniža plaća u FBiH iznosi 619 KM, prosječna 1.315, dok je iznos najniže penzije, koju prima najveći dio penzionera, samo 565 KM.

Trenutne cijene ne pokazuju trend opadanja u odnosu na april prošle godine. Poređenjem cijena nekoliko osnovnih proizvoda evidentno je da će troškovi života i dalje rasti. Prosječne cijene kilograma riže u aprilu 2023. iznosile su 4,4 KM, a na policama trgovina trenutno su oko 5,35 KM.

Cijena jaja

Cijene ulja pale su s 3,50 na 2,45 KM, cijena jaja stagnira na oko 0,4 KM po komadu, kafa je skuplja te, nakon prošlogodišnjih 17,8 KM, kilogram sada košta 18,5 KM. Junetina je trenutno oko 20 KM i skuplja je za otprilike marku, dok se kilogram trenutno može pronaći po cijenama koje smo plaćali i prošle godine.

Žrtve trgovačkih lobija

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Srednja Bosna Admir Arnautović ponovo ukazuje na to da je BiH neuređeno tržište.

– Građani postaju sve više žrtve uvoznih i trgovačkih lobija, a proizvođači prinuđeni da prestanu s domaćom proizvodnjom. Zavisni smo od međunarodnog tržišta i špekulacija. Rat u Palestini i sama mogućnost izbijanja šireg rata na Bliskom istoku vode rastu cijena – ističe Arnautović.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...