Iz Vijeća roditelja KS se oglasili nakon samoubistva djevojčice: Smanjite pritisak na djecu

Datum:

Iz Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo oglasili su se večeras na Facebooku nakon što je objavljena vijest da je jedna 15-godišnja djevojčica sebi oduzela život, prenosi Klix.ba

“Danas je još jedan mladi život odlučio sam da stane… Naše dijete, naša učenica, naša nada za bolju budućnost ugasila je svoj savršeni let… Kao roditelji izražavamo saučešće roditeljima njenim ali i svom osoblju, učenicima i roditeljima škole koju je pohađala…”, naveli su.

Kao roditelji su, kako ističu, zabrinuti. Previše je bola među djecom, vrlo se teško nose sa pritiscima koji su im postali neminovni.

“Želimo da pomognemo, ali kako? Danas je još jedno naše dijete odlučilo samo da nas napusti. Da li smo mogli da to spriječimo da smo ranije smanjili pritisak u toj mladoj duši, toj mladoj glavi”, dodali su u objavi.

Apeluju na nadležne po ko zna koji put da krenemo ozbiljnije brinuti o djeci koja su najduže provela vrijeme u kovidu.

“Oni nisu krivi za sve nedaće obrazovanja i sistema u kojem žive. Ne lomimo koplja na našoj djeci. Pomozite nam! Danas je ovo vapaj, sutra ćemo traziti i odgovornosti. Kako je moguće da nam djeca odlaze, a da niko ne primjećuje njihov bol dok su u klupama škola koje nemaju adekvatano osnažen kadar da pomogne. Mijenjajte Zakon. Radite interesorne grupe ministartva nadležnih za brigu o djeci i porodicama. Mijenjajte pedagoške standarde i normative. Uvedite psihologe u škole. Smanjite pritisak na našu djecu”, poručili su u objavi.

Povezani postovi
Related

Nastavak suđenja u slučaju “Dženan Memić”

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan...

Srčani udari sve češći kod mladih u BiH, glavni uzroci su loši životni stilovi i zagađen zrak

Loši životni stilovi u kojima dominiraju upotreba alkohola i...

U BiH oblačno sa kišom, moguća i grmljavina

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno...

Njemački ambasador, kojeg je Dodik htio blokirati, stupio na dužnost

Novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini...