U Afganistanu ostala američka vojna oprema vrijedna sedam milijardi dolara

Datum:

Iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) su objavili da je vojska ove zemlje u Afganistanu ostavila vojnu opremu vrijednu sedam milijardi dolara. To se desilo nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz države.

Oprema je sada u rukama Talibana protiv kojih su se Amerikanci godinama borili. Njihova vojna intervencija je trajala 20 godina, a uslijedila je nedugo nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. na SAD.

Iz Pentagona su poručili da ne postoji namjera povratka u Afganistan da bi se oprema vratila ili uništila.

Ove informacije iz Pentagona sadržane su izvještaju podnesenom Kongresu. SAD su od 2005. do 2021. Afganistancima dali vojnu opremu vrijednu 18,6 milijardi dolara. U Afganistanu su ostali letjelice, vojna vozila, naoružanje, oprema za komunikaciju i drugo. Među njima je avion vrijedan 923,3 miliona dolara.

Informacije u sadržanom izvještaju bit će ponovo povod za kritiku odluke da se Amerikanci povuku iz Afganistana, prenosi Klix. 

Za veći dio opreme inače je potrebno specijalističko održavanje, a ono je bilo moguće dok su američki vojnici bili prisutni u Afganistanu.

U izvještaju je navedeno da je dio oružja i opreme, koji su se koristili u Afganistanu, transportovan u Ukrajinu kako bi se ova država odbranila od agresije Rusije, prenosi CNN.

 

Povezani postovi
Related

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao...

Njemačkoj prijeti talas bankrota kao posljedica sankcija u Rusiji

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat...