Vlada ZDK usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2021. godinu: Ostvarenje prihoda u prvom kvartalu 90 posto

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, prema kojem su u prošloj godini prihodi i primici iznosili 392.905.000,00 KM, dok su rashodi iznosili 390.605.000,00 KM, čime je ostvaren suficit u iznosu od 2.286.000,00 KM.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da su prihodi u odnosu na 2020. godinu bili viši 18 posto, dok su ostvareni rashodi viši za 7 posto.

-Ukoliko posmatramo ukupno ostvarene prihode, najznačajniji dio su prihodi od poreza i oni iznose 301 milion te čine gotovo 77 posto ostvarenih prihoda. Što se tiče rashoda, najveći dio se odnosi na plaće i naknade troškova zaposlenih u iznosu od 221 milion, što čini 56 posto ostvarenih rashoda – pojasnio je Lovrić.

Budžet ZDK-a za 2022. godinu iznosi 438 miliona KM. Prema riječima ministra Lovrića, ostvarenje prihoda u prvom kvartalu iznosi 90 posto, tako da se očekuje da će ukupni prihodi u 2022. godini biti na nivou budžetskog plana.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...