DOBOJ: Prvomajski uranak uz zvuke duvačkog orkestra

/

Dobojlije su prvomajski uranak jutros dočekale uz Gradski duvački orkestar, koji njeguje ovu stogodišnju tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Orkestar je izveo koračnice i druge numere, a kapelnik Goran Mitrović je naglasio kako ne odustaju od manifestacije koja se rijetko njeguje i u drugim sredinama.

On je rekao da su obišli sve dijelove grada, a da su najradosnije dočekani u naselju Potkamen.

Dragan Panić, koji je 20 godina u orkestru, kaže da je uranak ranije bio veseliji, jer su ljudi izlazili na ulice, družili se, a sada toga više nema.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za “svadbe i sahrane”, raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.

Osnovan je 1921. godine u okviru društva “Soko”, a pod vođstvom dirigenta Antonija Skutarija. Orkestar je brzo osposobljen za nastupe i od tada su mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

U okviru orkestra radi besplatna muzička škola za polaznike trube i otvoreni su za nove članove, prenosi Dobojski.info.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Svečani ispraćaj 202 maturanta i maturantice Mješovite srednje škole Tešanj

U petak, 24. 05.2024. godine, upriličen je svečani ispraćaj...

Firma SAJO PLAST prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta " Jedan privrednik, jedna učionica" sudjelovala...

Maglaj: Završeno uređenje desne obale rijeke Bosne

Kako je saopćeno iz općine Maglaj uspješno je završeno...

Doboj Jug: Realizacija infrastrukturnih projekata

U ulici Brezik na području općine Doboj Jug, aktivni...