BiH se nalazi među 20 najsiromašnijih zemalja svijeta

/

Bosna i Hercegovina je siromašna zemlja. Po nekim podacima nalazimo se među 20 najsiromašnijih zemalja.

Prema ranijima procjenama, 700 hiljada građana živi na granici siromaštva, a svaki šesti je gladan. Zbog velike inflacije, broj ekstremno siromašnog stanovništva se u zadnju godinu još više povećao. Bez obzira na porazne statistike, država nema strategiju za pomoć siromašnima.

Ništa se ne mijenja osim cijena koje rastu, svaki dan је sve teže preživjeti, kažu građani.

Poražavajuća je činjenica da već u ovom trenutku najveći broj građana živi na rubu siromaštva. Plate su neredovne i tokom pandemije smanjene i nije bilo značajnog povećanja, kaže Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

“Vlada je donijela uredbu da je najniža plata sad po ovom najnovijem proračunu 543 KM, naš stav iz sindikata ostaje da ona mora biti hiljadu KM, ona mora bar pola potrošačke korpe pokrivati”, navodi Čaušević Sućeska.

Ovo što je vlada rekla da je negdje dovoljno radnicima u FBiH ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe.Savez sindikata RS vodi aktivnosti i pregovore sa Vladom RS za novo povećanje plate i u ovoj godini najmanje dva povećanja plata moraju biti da bi se djelovalo na inflaciju koja je na dnevnom nivou u porastu, kaže Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata RS.

“Dakle vodimo te pregovore i do kraja ove sedmice mislim da ćemo imati konkretan dogovor oko povećanja plata i još da će sigurno u sred ljeta trebati još jednom djelovati najmanje da se plate povećaju”, smatra Mišić.

Inflacija je uticala na pad životnog standarda građana BiH, a najviše na građane koji imaju minimalne dohodke, penzije ili su nezaposleni i najveći dio troše na egzistencijalne proizvode, a postojeća ekonomska kriza dodatno siromaši građane BiH. Na reformske zakone u FBiH čekamo već sedam godina i na žalost nisu došli u željenom obliku, odnosno prave se samo kozmetičke promjene, kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

“Doći će, istina, do rasta plata od prilike za 180 -200 KM, ali samo na papiru, na način da se topli obrok, regres, samo uključuje oporezivo i to će prirodno statistički posmatrano dovesti do rasta plata, međutim do konkretne promjene neće doći, dakle to se neće odraziti na životni standard naših građana”, stava je Čavalić.

Potrošačka korpa u nekim mjestima u BiH je i do dvije i po hiljade KM. Za četveročlanu porodicu to znači odricanje od mnogih stvari, kaže Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača Futura Mostar.

“Svjetski standardi istraživačke agencije koje prate kvalitetu življenja u svakoj zemlji na svijetu, u svakom gradu, govore za BiH da nama treba za prosječnu obitelj, odnosno iznos prosječne potrošačke korpe, 3.300 KM zbog toga što su njihovi standardi veći i smatraju da više stvari trebamo imati, dakle to nam je najbolja referenca koliko smo u zaostatku”, kaže Bago.

Siromašno smo društvo i mnogih stvari koje život čine lijepim se moramo odricati. Poskupljenja će se i dalje dešavati jer ne kontrolišemo naše tržište i uvozimo 80 odsto hrane koju konzumiramo.Ne koristimo svoje resurse za razvoj zemlje, zapošljavanje, mobilizaciju domaće proizvodnje hrane, poljoprivredu, ističu stručnjaci. (BHRT)

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...