Poskupljenjima nema kraja

/

Cijene osnovnih životnih namirnica dostižu nove rekorde, a prema  najavama stižu nova poskupljenja plina, te drugih roba i usluga.

U  Udruženjima za zaštitu prava potrošača apeliraju na vlast da na neki način  subvencionira najugroženije, jer uskoro većina njih neće moći izmirivati  račune za vodu i struju. Analitičari su mišljenja da se treba posvetiti vlastitoj  proizvodnji hrane u većem obimu.

Da je tržište u potpunom haosu pokazuje se po cijenama koje doslovno  variraju,odnosno rastu na dnevnom nivou. Ograničavanje marži na  osnovne životne namirnice nije donijelo očekivani efekat. Vidi se to po  primjerice samo jednom artiku, kakva je cijena suncokretovog ulja, za koju više nismo sigurni koliko će koštati, s obzirom na to da trenutno košta preko šest maraka. U Srbiji je ta cijena još oko tri marke.

Kad se pogledaju statistički podaci o rastu cijena može se vidjeti kako su troškovi života u odnosu na prošlu godinu rasli, primjerice oko 15 odsto  više novca za hranu i čak 25 odsto za troškove prevoza.

Iako se očekuje u drugoj polovini godine manja inflacija, to, kako su  ranije naveli u Centralnoj banci BiH, ne znači i nužno smanjenje cijena.  Vlada je Republici Srpskoj ograničila marže još prije godinu dana na  osnovne životne namirnice, naftu i naftne derivate, ali većih efekata nema. U udruženjima za zaštitu prava potrošača ova mjera je obesmišljena bez ostalih mjera koje Vlada treba uvesti.

MURISA MARIĆ, UG “Don“ Prijedor

“Ovdje je već sad vidljivo da građani, na uštrb da bi imali šta da jedu, neće moći plaćati režijske troškove. Vlast, kako lokalna, tako ni entitetska nije nijednu drugu mjeru donijela da da neki vid subvencija”.

SUZANA GAŠIĆ, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske 

“I zemlje koje imaju robne rezerve u okruženju donosile su iste mjere kao mi, ali cijene su rasle ili padale kao i svugdje. Mi smo ipak mala tržišta i svi smo uvozno orijentisani”.

Kako još nema smanjenja PDV-a, a ni oslobađanja od akciza na naftu i naftne derivate analitičari smatraju da vlast, umjesto što ulaže milione za nabavku roba, novac je trebala iskoristiti da pokrene vlastitu proizvodnju hrane, posebno pšenice. Smatraju i da su građani gomilanjem zaliha  natjerali dobavljače da dodatno dižu cijene.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Da bi imali jeftiniju hranu bitno da se okrenemo vlastitoj proizvodnji. Čekati da bude smirenje stanja u Ukrajini da bi cijena robe, pšenice, kukuruza i drugih prehrambenih artikala bila niža je potpuno neracionalna”.

Neizvjesno je koliko će još rasti cijene do kraja godine s obzirom na nove  svjetske najave rasta cijena energenata. Ono što je evidentno mjesecima  su povećani redovi pred javnim kuhinjama, koje takođe pojačavaju svoje  apele prema zajednici da im je hrana prijeko potrebna, javlja BHRT.

Cijene osnovnih životnih namirnica dostižu nove rekorde

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...