Znate li za Garantni fond FBiH: Nedovoljno iskorišten mehanizam podrške privredi

/

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta kreiralo je kreditno-garantne programe koji su stupili na snagu još prošle godine.

Ti programi su usmjereni na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rast i razvoj postojećih preduzeća i samostalnih obrta kao i povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.

Vlada Federacije BiH i ove godine pruža podršku obrtima, a o načinu funkcionisanja Garantnog fonda FBiH te radu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta na pomoći privrednicima, razgovarali smo sa ministrom Amirom Zukićem.

“Što se tiča Garantnog fonda, on funkcioniše na način da postoje dva programa, jedan je vezan za mikro, mala i srednja preduzeća a drugi za obrte i druge samostalne djelatnosti. Oba su u funkciji s tim što stepen iskorštenosti od strane obrtnika nije u skladu sa očekivanjima, nije tako velik”, istakao je ministar Zukić.

U ovoj godini očekuje se veća ekspanzija korištenja sredstva, a razlog tome jesu benefiti koje su prepoznali korisnici, a koji podrazumijevaju olakšano zaduživanje.

Kreditno-garantni fond funkcioniše u skladu sa programima, prvi je za mikro, mala i srednja preduzeća, drugi je za poljoprivredu i prehrambenu industriju, treći je za velika preduzeća, četvrti za izvoznike i peti za obrtnike te ostale samostalne privredne djelatnosti.

U skladu sa tim programima komercijalne banke mogu dodjeljivati kredite i obezbijediti dostupnost kreditnih sredstava za neophodna ulaganja za sve subjekte, na način da za pola tog kredita garantuje sam korisnik putem kolaterala a za drugu polovinu garantuje FBiH.

“To se dešava u komercijalnim bankama, a banka FBiH na osnovu ovih programa izdaje mjenice u ime Federacije i onda garantuje za drugu polovinu kredita”, kazao je ministar Zukić.

Ako je kredit u iznosu od 100.000 KM, za 50.000 KM kolateralom odgovara korisnik kredita, a za ostalih 50.000 KM Vlada FBiH putem Razvojne banke FBiH a po kreditno-garantnim programima koje je donijelo federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

“Pored ovih, u okviru mjera vezanih za obezbjeđenje finansijskih sredstava potencijalnim korisnicima, bilo da se radi o pravnim licima ili obrtnicima, subjektima male privrede, vlada je u 2021. godini subvencionirala kamate za sve one koji su uredno vraćali rate kredita na kvartalnom nivou do 4,5 posto”, kazao je ministar Zukić.

To su krediti koji se dižu u komercijalnim bankama, a svi koji uredno vraćaju kredite imaju pravo na refinansiranje kamata tako da krediti su praktično beskamatni.

“U ovome periodu Vlada subvencionira na bazi jednokratnih jednogodišnjih odluka predviđenih na pozicijama budžeta Federacije”, kazao je ministar Zukić.

Dvije su vrste kredita kada je u pitanju Garantni fond. To mogu biti krediti za tekuću likvidnost, odnosno isplatu plaća i doprinosa, krediti za obrtna sredstva, te za završavanje započetnih investicija i za investicije manjeg obima.

“Stepen iskorištenja nije bio zadovoljavajući, očekivali smo veći stepen ali u 2022. godini već na osnovu informacija koje imamo očekujemo da će iskorištavanje mogućnosti koje nudi kreditno-garantni fond biti puno veće”, istakao je ministar Zukić.

Kredite najmanje koriste obrtnici, ali se kroz povećanu aktivnost nuđenja kredita od strane komercijalnih banaka očekuje se povećan stepen iskorištenja tog mehanizma.

Federalno ministarstvo obrta nudi i kredite putem javnih poziva od kojih je jedan upravo završen, radi se provjera pristigle dokumentacije, te će ministarstvo putem Razvojne banke FBiH za one koji imaju urednu dokumentaciju i uredni su poreski obveznici, obezbijediti kredite na period od 7 godina, sa 2 godine grace perioda i kamatom u iznosu od 0.9 posto.

Radi se o sredstvima u iznosu između pet i šest miliona KM, u ovisnosti od vraćenih sredstava iz prethodnih kredita, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...