Benzema je sinoć uspio ono što su prije njega samo Džeko, Morientes, i Neymar

/

Messi i Ronaldo vlasnici su mnogih rekorda ostvarenih u Ligi prvaka, ali nijedan od njih nije uspio postići golove u obje utakmice četvrtfinala i polufinala elitnog klupskog takmičenja.

Benzema je davao golove ove sezone protiv Chelseaja u oba meča četvrtfinala, ali i protiv oba meča polufinala protiv Manchester Cityja. Za Građane je bio koban, jer je dva gola dao na Etihadu u 4:3 porazu u prvoj utakmici, ali i sinoć u produžetku za prolaz Kraljeva u finale.

Benzema je penalom protiv Cityja također izjednačio Ronaldov rekord s najviše golova u nokaut fazi u jednoj sezoni (10). Morao bi postići hat-trick u finalu protiv Liverpoola 28. maja kako bi srušio Ronaldov rekord po datim golovima u sezoni u Ligi prvaka – 17.

Francuski napadač je jedan od četvorice koji su u povijesti Lige prvaka davali golove u oba meča četvrtfinala i polufinala.

 

U ovoj odabranoj grupi je i bh. reprezentativac Edin Džeko, koji je kao igrač Rome zabijao golove u sezoni 2017/18 prvo Barceloni dva puta u četvrtfinalu, a zatim i Liverpoolu u polufinalu.

Ipak, njegovi golovi nisu bili dovoljni protiv Liverpoola, koji je sa 7:6 ukupno prošao u finale gdje je poražen od Real Madrida s 3:1.

Osim Benzeme i Džeke, golove u svim mečevima četvrtfinala i polufinala dali su još Fernando Morientes i Neymar.

Španac je tri puta u šest godina sa Realom osvojio Ligu prvaka i ukupno je postigao 13 golova. Ipak, on je ovaj rekord ostvario na posudbi u dresu monaca u sezoni 2003/04, kada je bio najbolji strijelac s devet golova.

Upravo je matičnom Realu dva puta tresao mrežu u četvrtfinalu, a onda i protiv Chelseaja u polufinalu, prije nego je poražen od Mourinhovog Porta u finalu 2004. godine.

Neymar je ovaj podvig ostvario kao igrač Barcelone u sezoni 2014/15. Golove je davao u dva meča četvrfinala protiv svog trenutnog kluba PSG-a, te protiv Bayerna u polufinalu. Na kraju je bio strijelac i u finalu u kojem je Barcelona na Olimpijskom stadionu u Berlinu pobijedila Juventus s 3:1, prenosi sportsport

 

Povezani postovi

Pet medalja za takmičare KBS ARENA Tešanj

Takmičari  KBS Arena Tešanj sudjelovali su na 1. kolu...

KK Gradina Tešanj domaćini završnog turnira Final Four za ulazak u A1 Ligu BiH

Nakon pobjede u Zenici u posljednjem kolu rezultatom 76:83,...

Veliki uspjeh za FT Tešanj u play-offu za Premijer futsal ligu BiH

U uzbudljivoj utakmici play-offa za prvaka, FT Tešanj je...

Takmičari Taekwondo Akademija Tešanj-Šije uspješni na Državnom prvenstvu

Takmičar Taekwondo Akademija Tešanj-Šije su nastupali u Sarajevu, u dvorani...