Elma Elfić Zukorlić: Očekujemo istinu, ovo je najteži trenutak od Muftijine smrti

/

Međunarodni stručni tim sastavljen od obducenata sudske medicine iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke obavio je jučer ekshumaciju i obdukciju potpredsjednika Skupštine Srbije, predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nekadašnjeg muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamera Zukorlića.

Proces ekshumacije, osim srbijanskih tužilaca, nadgledalo je i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
Nakon ekshumacije i obdukcije, Zukorlić je ponovo ukopan, ali ovaj put haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Podsjetimo, Zukorlić je poslije smrti 6. novembra prošle godine ukopan u rodnom mjestu Orlje kod Tutina, dok mu je dženaza klanjana u Novom Pazaru.

Elma Elfić Zukorlić, supruga iznenada preminulog muftije Zukorlića i generalna menadžerica na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru kazala je za portal Radiosarajevo.ba da od “analiza očekujem istinu”.

“Zato sam od prvog trenutka, od kada je iznesena sumnja da postoji mogućnost da je Muftija otrovan, zatražila hitnu ekshumaciju i obdukciju”, kazala je Elfić Zukorlić.

Zahvalila se Tužilaštvu “što je i ovaj put brzo reagovalo”, te u relativno brzom vremenskom intervalu zakazalo novi termin ekshumacije i pristalo na međunarodne posmatrače.

“Emotivno, za djecu i mene ovo je bio najteži trenutak od Muftijine smrti i sa njime se nosimo samo kroz činjenicu da će se na ovaj način doći do istine i da će orkestriran presing na ovaj dio Muftijine porodice prestati, a nakon čega ćemo tražiti pravdu kroz pravosudne organe”, zaključila je Elfić Zukorlić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer, rekao je jučer okupljenima u dvorištu Altun-alem džamije u centru Novog Pazara, a nakon ponovnog ukopa njegovog oca, „da je narod Sandžaka još jednom ispratio vođu, a „da su mnogi njegovim preseljenjem postali jetimi“, prenijela je Anadolija.

Dodao je „da je želja naroda bila ispred želje roditelja i porodice pa je zato Zukorlić nakon šest mjeseci od dženaze, ukopan s ostalim velikanima u haremu Altun-alem džamije“.

“Tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovdje u ovom historijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posljedice će se osjećati u narednih 100 godina”, kazao je Usame Zukorlić.

Podsjetimo, ranije je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu podnio sin Muamera Zukorlića, a na osnovu, kako se tvrdi, nalaza dvije inostrane laboratorije koje su rezultatima analiza navele da je smrt Zukorlića navodno nastupila „uslijed trovanja teškim metalima ili hranom“.

Slučaj je prebačen na novopazarsko Više javno tužilaštvo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...