Snimka vukova kod Zavidovića izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama

/

Snimka vukova na Spomeniku prirode Tajan izazvala je veliku pozornost na društvenim mrežama.

U komentarima se mnogi dive prizoru divljih zvijeri među kojima je i skotna vučica, ali ima i onih koji su uplašeni jer ovo područje u blizini Zavidovića posjećuju brojni izletnici i turisti.

Ipak bismo izdvojili jedan komentar koji kaže da nisu vukovi došli gdje je čovjek, nego je čovjek ušao u njihovo stanište. Iako se ovaj komentar čini sasvim logičnim, istina je ipak malo drugačija.

Naime, Tajan je trenutno jedino zaštićeno područje prirode u Zeničko-dobojskom kantonu, dakle jedno od rijetkih mjesta gdje je utjecaj čovjeka na okoliš drastično smanjen.

Od proglašenja Spomenikom prirode 2008. godine do danas prošlo je samo 14 godina ali i to je bilo dovoljno da priroda pokaže kako se za kratko vrijeme može oporaviti u svoj svojoj raskoši i ljepoti.

Vukovi koji bezbrižno šetaju putem kojim se nekada eksploatirala šuma su upravo najbolji dokaz za to. Da Tajan nije zaštićeno područje prirode, danas bismo na ovim stazama umjesto vukova “snimali” samo traktore timbečeke.

Bio bi to prizor puno strašniji samo je pitanje da li bi izazvao našu uplašenost kao ovi vukovi. Vjerojatno ne, što i jeste tragedija koja najbolje pokazuje našu svijest o zaštiti prirode.

Vukovi na Tajanu su snimljeni u okviru “Monitoringa biodiverziteta na Spomeniku prirode Tajan” koji provode članovi Sportskog i naučno-istraživačkog kluba Atom Zavidovići uz podršku Udruženja građana Fojničani Maglaj.

Ova inicijativa se realizira u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz potporu Švedske. Monitoring je samo jedna od aktivnosti koje nevladine organizacije okupljene u Koaliciju za zaštitu prirode ZDK provede s ciljem zagovaranja novih zaštićenih područja prirode u Zeničko-dobojskom kantonu koji ima samo 1,5 posto zaštićenog teritorija.

Izvor: Hayat

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Još jedna velika pljačka novca u Doboju, policija na nogama

Dobojska policija traga za lopovom ili više njih koji...

Firma SeCom Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

Firma SeCom Jelah je pružila podršku Mješovitoj srednjoj školi...

Tešanj: Tokom vikenda dvije intvencije vatrogasaca

U protekla 72 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Tešanj...

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...