Biljke koje treba imati u spavaćoj sobi jer pomažu da lakše zaspite i imate čvršći san

/

Osobe koje imaju problema sa insomnijom obradovaće saznanje da postoje brojne biljke koje ne samo što uklanjaju toksične gasove iz vazduha, već i pomažu da lakše zaspite i imate čvršći san.

Sobne biljke su lep način da unesete lepotu prirode u enterijer, one oplemenjuju prostor, ali i deluju kao prirodni prečišćivači vazduha, koji upijaju ugljen dioksid a otpuštaju kiseonik kao deo njihovog prirodnog ciklusa.

Često se postavlja pitanje da li je dobro držati biljke u spavaćoj sobi, a razlog za to je što tokom noći, kada nema svetlosti a samim tim ni uslova za fotosintezu, proces se obrne i biljke upijaju kiseonik a otpuštaju ugljen dioksid. Biljke zapravo upijaju mnogo manje kiseonika nego što se smatra, a neke biljke, poput sanseverije, otpuštaju kiseonik i tokom noći.

Predstavljamo deset biljaka koje su odličan izbor za držanje u spavaćoj sobi.

  1. Jasmin

Jasmin je biljka sa sitnim belim cvetovima i oštro-slatkim mirisom koji je poznat po opuštajućem dejstvu još od davnina. Ova biljka ima sedativna svojstva koja imaju pozitivan efekat na san. Esencijelno ulje jasmina takođe je jedno od najboljih ulja protiv anksioznosti i depresije.

  1. Lavanda

Miris lavande takođe ima umirujuće dejstvo. Studija iz 2008. godine koju su sproveli istraživači iz medicinske škole Miler u Majamiju, pokazala je da miris lavande umiruje razdražene bebe i pomaže da utonu u dublji san. Kao alternativu možete koristiti esencijalno ulje lavande.

  1. Sanseverija ili sabljica (Sanseveria Trifasciata)

Prema istraživanju koje je sprovela NASA, sanseverija je jedna od deset sobnih biljaka koje najefikasnije prečišćavaju vazduh, tokom dana ali i noći. Neke biljke upijaju kiseonik kada nema svetlosti, ali sanseveria otpušta kiseonik i tokom noći, čineći vazduh u prostoriji svežim i čistim bez obzira na doba dana.

  1. Valerijana

Hipnotičko dejstvo valerijane je naučno dokazano. Istrazivanje koje je sproveo tim neurologa iz Japana 2004. godine pokazalo je da udisanje mirisa njegovih ružičastih cvetova dovoljno da pojača aktivnost sistema u mozgu koji je odgovoran za opuštanje tela i pripremu za san. Koren valerijane je takođe odličan za uklanjanje insomnije, koristi se i protiv anksioznosti i kao sedativ.

  1. Gardenija

Baš poput jasmina, gardenija poseduje prelepe cvetove i miris koji je poznat po sedativnom efektu na one koji ga udišu. Studija iz 2010. koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Dizeldorfu, pokazala je da je gardenija bila jednako efektna kao valijum pri opuštanju tela i mozga. Umesto korišćenja pilula za spavanje, razmislite o držanju gardenije u spavaćoj sobi.

  1. Aloe vera

Aloe vera je jedna od najčudotvornijih biljaka u prirodi – njen gel pomaže da se zacele posekotine, podstiče varenje, a poseduje i brojna druga blagotvorna dejstva. Baš kao sanseverija, aloe vera otpušta kiseonik i tokom noći, te omogućava mirniji san uz čist vazduh. Takođe je poznata po izuzetno lakom gajenju.

  1. Zeleni ljiljan ili klorofit

Izuzetno je efikasan prečišćivač jer ima sposobnost da ukloni štetan formaldehid iz vazduha. Istraživanje koje je sprovela NASA je pokazalo da zeleni ljiljan uklanja do 90 posto formaldehida iz vazduha koji je okružuje.

  1. Gerber

Iako nije toliko jednostavna za gajenje kao aloe vera ili sanseverija, gerber poseduje divne cvetove koji ulepšavaju prostor i otpušta kiseonik i tokom noći.

  1. Bršljan

U već spomenutoj studiji koju je sprovela NASA, zaključeno je da je bršljan jedan od najboljih prečišćivača vazduha. Ipak, treba voditi računa ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce koji bi mogli da pojedu lišće koje je toksično ako se unese u organizam.

  1. Spatifilum

Prečišćivač spatifilum ne uklanja samo formaldehid iz vazduha, već i benzin, i čini da suv vazduh dobije više vlage, podižući nivo vlažnosti vazduha za 5 procenata u prostoriji u kojoj se nalazi. Spatifilum je otporna biljka, laka za negu i održavanje, prenosi Ordinacija.hr

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...