Da li je povremeni post zaista najbolji način za gubitak kilograma

/

Postoji veliki broj dijeta koje će vam navodno pomoći da se što prije riješite viška kilograma. Povremeni post je, prema tvrdnjama mnogih, najbolji način da postignete svoj cilj. Međutim, šta je zapravo istina?

Istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine pokazalo je da povremeni post (Intermittent Fasting, IF dijeta) ipak nije naročito bolji u odnosu na druge vrste dijeta.

U istraživanju je učestvovalo 139 ljudi koji pate od gojaznosti. Grupi koja je povremena postila je bilo dozvoljeno jesti samo u periodu od osam do 14 sati. Druga grupa mogla je jesti bilo kada.

Svi su tokom 12 mjeseci morali slijediti dijetu s ograničenim unosom kalorija: od 1.500 do 1.800 kalorija dnevno za muškarce i 1.200 do 1.500 kalorija dnevno za žene.

Prosječan gubitak težine u grupi koja je povremeno postila bio je osam kilograma. Grupa koja nije bila vremenski ograničena kada je riječ o unosu dozvoljenog broja kalorija je prosječno izgubila 6,3 kilograma.

Dakle, povremeni post nije bio korisniji u pogledu gubitka tjelesne težine. Sličan zaključak napisan je i u istraživanju JAMA Internal Medicine. Povremeni post je u ovom slučaju pomogao ljudima da izgube samo 1,17 posto tjelesne težine.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ahira Hasić ima novi hit, u spotu i poznata voditeljica iz Beograda

Ahira Hasić, pjevačica iz Sarajeva koja već godinama živi...

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...