Iračko jezero Sawa presušilo zbog klimatskih promjena

/

Jezero Sawa, smješteno u iračkoj provinciji Muthanna, presušilo je uslijed klimatskih promjena i štetnih poljoprivrednih politika koje iscrpljuju resurse podzemnih voda u tom dijelu Iraka.

Jezero, koje nije povezano ni s jednom rijekom ili potokom, važan je dio iračke kulturne baštine.

Nestašica vode, povećanje koncentracije soli i pješčane oluje uzrokovane klimatskim promjenama uzrokuju uništavanje važnih antičkih građevina, kulturnog i prirodnog naslijeđa svjetske baštine u Mezopotamiji, koja obuhvata aluvijsku ravnicu između rijeka Tigrisa i Eufrata, u Iraku i Siriji.

Jezero Sawa, koje se nalazi u zatvorenom bazenu zapadno od Al-Samawe, gradskog centra iračke provincije Muthanha bilo je stoljećima dom za najmanje 31 vrstu ptica, uključujući sivu čaplju i gotovo ugroženu iračku patku.

Sada je potpuno suho zbog prekomjernog korištenja vode iz okolnih farmi i radi klimatskih promjena. Nedostatak provedbe propisa o korištenju podzemnih voda znači da poljoprivrednici mogu slobodno bušiti bunare i saditi polja pšenice, prenosi Federalna TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...