Iračko jezero Sawa presušilo zbog klimatskih promjena

/

Jezero Sawa, smješteno u iračkoj provinciji Muthanna, presušilo je uslijed klimatskih promjena i štetnih poljoprivrednih politika koje iscrpljuju resurse podzemnih voda u tom dijelu Iraka.

Jezero, koje nije povezano ni s jednom rijekom ili potokom, važan je dio iračke kulturne baštine.

Nestašica vode, povećanje koncentracije soli i pješčane oluje uzrokovane klimatskim promjenama uzrokuju uništavanje važnih antičkih građevina, kulturnog i prirodnog naslijeđa svjetske baštine u Mezopotamiji, koja obuhvata aluvijsku ravnicu između rijeka Tigrisa i Eufrata, u Iraku i Siriji.

Jezero Sawa, koje se nalazi u zatvorenom bazenu zapadno od Al-Samawe, gradskog centra iračke provincije Muthanha bilo je stoljećima dom za najmanje 31 vrstu ptica, uključujući sivu čaplju i gotovo ugroženu iračku patku.

Sada je potpuno suho zbog prekomjernog korištenja vode iz okolnih farmi i radi klimatskih promjena. Nedostatak provedbe propisa o korištenju podzemnih voda znači da poljoprivrednici mogu slobodno bušiti bunare i saditi polja pšenice, prenosi Federalna TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...