Čega smo se sve odrekli zbog poskupljenja

Datum:

Cijene svih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini svakodnevno rastu. Provjerili smo kako se u tome svemu snalaze privatnici i zanatlije, ali i pored ostalog, mogu li sebi građani još priuštiti poneki luksuz.

Cijena zlata je konstantno u porastu, samim tim skuplji je i nakit u zlatarama. Zbog visokih cijena, potražnja za nakitom je jako mala

“Naš posao je luksuzan posao znači nakit je uvijek bio na zadnjem mjestu prioriteta. Razumijete, prvo ljudi podmire životne namirnice, kupuju, plaćaju se računi a nakit je stvarno postao veliki luksuz. Sreća što radimo usluge većinom, popravke, održavanje nakita i toga bude”, rekla je Tenzil Šehić, vlasnica zlatare.

S obzirom na to da su cijene skoro svega znatno veće, privatnici a naročito frizeri su bili primorani na korekciju cijena. Ipak, odaziv građana je isti kao i ranije.

“Ja sam malo korigovala cijene, recimo šišanje koje je 20 godina bilo pet maraka sad je sedam maraka. Dolaze friziraju se, mislim, žene hoće da su lijepe i cijena nije bitna”, kazala je Sandra Alagaić, vlasnica firzerskog salona,

I ugostitelji pokušavaju balansirati cijene svojih usluga sa sveukupnom situacijom. U svoju, ali i u korist građana.

“Mi nismo dizali cijene, smatramo još da to nije realno ma da neke namirnice su skočile više od 50%. Mi eto pokušavamo još da vidimo ovu godinu i sezonu kako će ići pa ako ne budemo mogli i mi ćemo biti primorani da podignemo cijene”, poručio je Adi Bajčetić, vlasnik kafića.

Dok cijene svakodnevno rastu, primanja građana ostaju ista. Kažu kako nema efekta ako se žale, pa se zato snalaze kako mogu, piše Akta.

 

Povezani postovi
Related

Javni dug BiH povećan za 623,05 miliona KM

Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija...

Završene sve aktivnosti u Medini, sutra hadžije iz BiH kreću u Meku

Sve planirane aktivnosti u Medini su obavljene i večeras...

JOŠ 500 KM ZA NAŠE PARLAMENTARCE: Plate od 5000 KM, stanovi, vikendice, poslovni prostori, milionska štednja…

Više od tri decenije Denis Zvizdić dobija platu iz budžeta koja...

Faruk Hadžić: Koliko će rasti kamate

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić prokomentirao je za „Avaz“ najave Evropske centralne...