CIK upozorio da novac za izbore mora biti osiguran u naredna četiri dana: Ima li vremena?

/

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su danas obavijestili javnost da novac za izbore, što je trenutno vrlo upitno, mora biti osiguran do 19. maja. Pozvali su vlasti da osiguraju nesmetano odvijanje demokratskog procesa uprkos dosadašnjim pokušajima blokade.

Nakon što ni ove godine nije došlo do dogovora o izmjenama Izbornog zakona, iz HDZ-a BiH su najavili opstrukcije izbora. Lider stranke Dragan Čović rekao je kako zbog nepostojanja dogovora izbori ne mogu i neće biti održani u oktobru.Predstavnici međunarodne zajednice, članovi CIK-a i mnogi političari ističu pak da ne smije doći do izigravanja izbornog procesa te da bojkot, koji je također najavljivan, nije dobra ideja po one koji ga planiraju.v

Od početka ove godine, tenzije oko izbornih pregovora su na vrhuncu, a nastavile su se i nakon što su napori da se postigne dogovor propali. Ministarstvo finansija na čelu sa HDZ-ovim Vjekoslavom Bevandom još nije pripremio Budžet za 2022. godinu kojime bi finansiranje izbora bilo omogućeno. Također on ne planira izdvojiti novac ni iz drugih fondova gdje je to moguće.

Uprkos toj neizvjesnosti, CIK je 4. maja 2022. godine donio Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Kako ističu, izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra ove godine, međutim prvo mora biti osiguran novac.

Njihova procjena je da će za to biti potrebno otprilike 12.528.000 KM, a mnogi su pozvali na odgovornost prema izbornom procesu i osiguravanje potrebne sume.

“Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja. Centralna izborna komisija BiH će postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati svih zakonskih odredbi i rokova koji su propisani”, rekli su iz CIK-a.

Ukoliko u naredna četiri dana Ministarstvo finansija BiH ne promijeni svoj dosadašnji narativ i aktiv te ne izdvoje novac izbore, može se očkivati da bi na takvo rušenje demokratskog procesa u državi mogao reagovati visoki predstavnik Christian Schmidt.

Problem sa izdvajanjem novca za izbore kroz Budžet leži i u tome što taj dokument mora biti usvojen u više državnih institucija tako da, sve i da Bevanda uputi Budžet 2022. u proceduru, nema dovoljno vremena za sve institucije da isti izglasaju.

Uprkos tome, u CIKu pozivaju donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...

Usvojene važne izmjene Zakona o PIO – pročitajte šta se mijenja

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se pridružuje programu EU4Health

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih...