6 biljaka koje nikako ne smijete saditi blizu paradajza

Datum:

Paradajz je biljka koja veoma drži do komšiluka. Osim što voli da je posadite u bogato nađubrenu zemlju, paradajz će uživati samo pored određenih biljaka – komšija.

Donosimo vam spisak od šest biljaka koje ne smiju da se sade pored paradajza:

1. Kupus

Kupus i sve biljke slične kupusu (kafriol, brokoli, prokelj itd) ne smiju da se sade pored paradajza. Zašto? Zato što su one kao i paradajz veliki potrošači vitamina i minerala iz zemljišta pa ako ih posadite jedno blizu drugog uzimaće snagu od komšije i ni jedna biljka neće bujati i rasti.

2. Kukuruz

Još jedan loš komšija za paradajz je kukuruz ali iz drugog razloga. Naime, ako posadite kukuruz blizu paradajza moguće je da ćete time svom paradajzu obezbijediti parazita – kukuruznu zlaticu ili paradajznog crva koji će bušiti plod i od usjeva nećete imati ništa.

3. Komorač

Komorač je jednostavno loš komšija i tu pomoći nema. Stoga baštovani predlažu da se komorač sadi odvojeno u saksiju jer jednostavno ne prija ni jednoj biljci pa tako ni paradajzu.

Smatra se da komorač oslobađa hemikaliju koja usporava rast ostalih biljaka koje se nađu u njegovoj blizini.

4.Patlidžan

Iako se odlično slažu na tanjiru, patlidžan odvojeno sadite od paradajza. Ove dvije biljke udružene jedan drugoj prenose bolesti koje su veoma teško izlječive. Stoga, ništa ne pitajte – samo ih razdvojite u bašti.

5. Krompir

Ista priča kao i sa patlidžanom i paradajzom – krompir će napasti iste bolesti kao i paradajz stoga ih odvojeno sadite. Krompir može da ošteti korijen paradajza koji zahtijeva širinu i dubinu.

6. Orah

Orah oslobađa hemikalije koje utiču na rast ostalih biljaka. Da li ste primijetili da ni korov ne raste ispod oraha? Stoga se ni jedno povrće ili voće ne sadi u blizini drveta oraha.

(Stilkurir)

Povezani postovi
Related

Čaša hladne vode u vrelim ljetnim danima je “smrt” za organizam

Kad temperatra poraste, nema ničeg ljepšeg, ukusnijeg i slađeg...

Tajna savršenog tijesta za pizzu je u jednom sastojku koji svi imamo u kuhinji

Pizza je tako ukusno, a tako jednostavno jelo koje se...

Dosadne kućne muhe vole vrućinu: Evo kako ih ljeti možete držati dalje od svog doma

Kako sunce sve jače grije, većina ljudi zbog cirkuliranja...

Napravite sami prirodni losion za sunčanje koji sadrži zaštitne faktore

Ako želite prirodnu zaštitu za kožu od sunca, zaboravite...