Prijetnja poslana školama je kopija poruke masovnog ubice iz Rusije?

/

U školama i drugim institucijama u Beogradu jučer su bile dojave o bombama, a na  društvenim mrežama pojavila se poruka koja im je jučer poslana.

Ispostavilo se da je poruka mnogo zlokobnija nego što se činilo u prvi mah.

U pitanju nije bilo “autorsko djelo“ dojavljivača, već kopija manifesta masovnog ubice iz škole u Permu, u Rusiji koji je prošle godine ubio osam i ranio 19 studenata Državnog univerziteta. Napadač Timur Bekmansurov na društvenim mrežama je najavio napad jezivom porukom:

– Mrzimo sebe, ali želimo povrijediti svakoga ko nam se nađe na putu. Osjećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od posljednjih. Ubijat će vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas uništit će sve oko sebe – napisao je masovni ubica u manifestu čiji su sadržaj objavili i ruski mediji.

Zabrinjavajuće je što se neko potrudio da doslovno prevede ovu najavu pokolja, što je prijetnjama koje su jučer stigle na adrese beogradskih škola dalo posebnu težinu.

Činjenica da je upotrijebljen baš ovaj manifest, koji je prethodio zločinu koji se dogodio u Permu, opet na neki način ukazuje da su lažne dojave u vezi za napadom Rusije na Ukrajinu i aktuelni, neutralni stav koji je Srbija po tom pitanju zauzela. Val dojava je i krenuo sa ometanjem letova na linijama Beograd – Moskva i Beograd – Sankt Petersburg.

Dojave o anonimnim bombama u ovom slučaju tretiraju se kao terorizam i istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal kome će asistirati Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Jučer je nastava u više od 100 osnovnih i srednjih beogradskih škola bila prekinuta zbog dojava o bombama, pa su su te obrazovne ustanove evakuisane dok ih nije pregledala Kontradiverziona ekipa MUP-a Srbije. Slične dojave su upućene i na adresu Beogradskog vodovoda, a bilo je prijetnji da su eksplozivne naprave postavljene ispod mostova u srpskoj prijestolnici, piše Nova.rs.

Povezani postovi

Najnovije o Mirnesi iz Njemačke: Šta je čeka i kakve su joj mogućnosti?

Mirnesa S. u rukama je njemačkih pravosudnih organa. Trenutno...

“Najviše” naseljeno mjesto u Evropi: Selo koje se dodiruje s oblacima

Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini...

Njemački mediji: Uhapšena Mirnesa Bešlić koja je ukrala milion eura

  Mirnesa Bešlić, koju njemačka policija sumnjiči za krađu milion...

U 2023. očekuje se znatno smanjen broj zaposlenosti u svijetu

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je svoj zvanični izvještaj...