Otvorena birališta u Hrvatskoj: 3,7 miliona osoba ima pravo glasa na izborima za novi saziv sabora

/

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je više od 6.500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasati večeras do 19 sati, do kada je na snazi izborna šutnja.

U biračke popise upisana su 3 miliona i 773 hiljade birača, 127 hiljada manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 miliona i 511 hiljada, a bez prebivališta u njoj aktivno registriranih je 222.300 birača.

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

U 19 sati bit će objavljeni rezultati prvih izlaznih anketa, a u 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebale biti obrađene tri četvrtine biračkih mjesta.

Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski će birači birati u još 41 državi diljem svijeta, u njima se glasa dva dana, u utorak i u srijedu,.

Širom Bosne i Hercegovine birališta su otvorena jučer u 7 sati, a pravo glasa ima više od 100.000 osoba.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

Snimka iz Splita šokirala Hrvatsku: Dvije djevojke tuku i ponižavaju treću

Društvenim mrežama proširilo se više snimki na kojima se...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...