Ovih pet namirnica najviše će poskupjeti ove godine

/

Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede SAD-a o cijenama hrane, očekuje se da će “sve cijene hrane” porasti u nadolazećim mjesecima.

Očekuje se da će cijene prehrambenih proizvoda porasti između tri i četiri posto u ostatku 2022. godine, a uzmeđu 5,5 i 6,5 posto mogli bi porasti troškovi za ručanje u restoranima, prenosi Akta.ba

Povećanja će utjecati na sve namirnice, a u izvješću se navodi da su ova poskupljenja najveća u posljednjih nekoliko desetljeća.

Na vrhu liste s najvećim poskupljenjem odnosu na 2021. nalaze se govedina i teletina. Ove vrste mesa već su skuplje za 16,2 posto u odnosu na prošlu godinu, a do kraja ove godine očekuje se dodatni porast cijene od 3,4 posto.

Meso peradi bi također moglo jako poskupjeti – između šest i sedam posto, a jaja bi mogla biti skuplja od 2,5 do 3,5 posto.

U nastavku donosimo popis namirnica koje bi, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, mogle najviše poskupljeti u 2022. godini.

Ulja i masti

Očekuje se da bi ulja i masti mogli poskupjeti između šest i sedam posto ove godine. To znači da će artikli poput maslinovog ulja, ulja od repice i slični proizvodi postupno postajati sve skuplji. Ova prilagodba slijedi nakon “velikog povećanja cijena u siječnju i veljači”.

Meso peradi

Cijena piletine i drugog mesa peradi mogla bi porasti za šest do sedam posto u sljedećih nekoliko mjeseci.

Svježe voće

Nakon velikih poskupljenja početkom 2022. godine, predviđa se da će cijene svježeg voća ove godine porasti između pet i šest posto. Također, predviđa se porast cijena prerađenog voća i povrća između 4,5 i 5,5 posto.

Mliječni proizvodi

“Brzo povećanje potrošnje mliječnih proizvoda dovelo je do povećanja maloprodajnih cijena posljednjih mjeseci”, navodi ministarstvo u izvješću. Očekuje se da će cijene mliječnih proizvoda porasti između ukupno četiri i pet posto u 2022. godini.

Jaja

Iako se cijena jaja neće povećati kao cijena piletine ili mliječnih proizvoda, očekuje se da će ipak doći do poskupljenja. U ovoj godini jaja bi mogla poskupjeti 2,5 i 3,5 posto.

Kako prenosi Real Simple, slatkiši i šećer bi mogli biti skuplji između tri i četiri posto. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a navodi bi isto toliko mogle poskupjeti i žitarice, ali i pekarski proizvodi.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...