Hoće li Tešnjaci i ovog ljeta biti pod redukcijom vode?

/

‘’Da li će lokalna vlast napokon preuzeti odgovornost i nadoknaditi pričinjenu štetu stanovnicima Općine Tešanj, kao i pojedinačnim potrošačima ili registrovanim privrednim subjektima ukoliko budu ponovo redukcije vode?’’, pita neformalni građanski pokret “Valter”.

“Da li ste zadovoljni vodosnabdjevanjem? Da li ste pretrpjeli štetu od redukcije vode? Ko je po vama odgovoran za prošlogodišnju redukciju vode? Da li se bojite redukcije i ove godine? Da li ste za pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih za redukcije vode u Tešnju?”

Ovo je dio pitanja iz ankete koju na području općine Tešanj provodi neformalni građanski pokret “Valter”, koji već devet mjeseci vodi borbu sa lokalnim vlastima u rješavanju pitanja urednog vodosnabdjevanja na području općine Tešanj.

Građani su danas (25.05.2022.) imali priliku da na pitanja iz ankete odgovore i direktno na organizovanom info štandu na Trgu u Jelahu.

U oktobru prošle godine “Valter” je inicirao potpisivanje i online peticije zbog redukcije vode na području Općine Tešanj i višegodišnjeg neodgovornog postupanja lokalnih vlasti, koju je potpisalo 430 punoljetnih građana. Spisak potpisanih građana upotpunjen je na organizovanom protestu takođe u Jelahu i sa prijavom zbog povrede prava potrošača od strane nadležnog JKP “Rad”  i Općine Tešanj, poslati su na postupanje Ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Na meti “Valtera”, zbog oglušivanja o obavezu da građanima objasne zašto su dozvolili da budu žedni i bez tog osnovnog prava na život, su posebno načelnik tešanjske općine Suad Huskić i aktuelna vlast u ovoj općini. Javno su ih, u pokrenutoj kampanji u okviru realizacije projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, pitali kako su mogli dopustiti da vaspitačice djecu u tešanjskom vrtiću zbog štednje utroška vode i redukcija uče da ne puštaju vodu tokom dana za vrijeme boravka, već da to urade tek kada krenu kućama.

“Direktno ćemo od građana dobiti odgovore na osnovu kojih ćemo upozoriti vlasti naše općine da se neće dozvoliti da Tešanjaci i u ovim ljetnim mjesecima doživljavaju sramotu u 21. vijeku i ostanu uskraćeni za jedno od svojih temeljnih prava. Pitaćemo ih da li će napokon preuzeti odgovornost i nadoknaditi pričinjenu štetu stanovnicima Općine Tešanj, kao i pojedinačnim potrošačima ili registrovanim privrednim subjektima ukoliko budu ponovo redukcije vode. A, te štete se mogu ogledati u kvarovima na aparatima, izgubljenoj dobiti, onemogućavanja obavljanja registrovane djelatnosti, onemogućavanja korišćenja kućanskih aparata u periodu jeftine struje i drugo” – inforormacije su iz NGP “Valter”.

Što se tiče lokalnih vlasti općine, za sada od njih stižu optimističke najave da do redukcija ne bi trebalo doći, osim ukoliko ne nastupi dugotrajniji sušni period. Najavljuje se puštanje u rad novog bunara Kalošević i revitalizacija bunara Šišike do ljeta, i da bi i novi bunar “PEB 3” trebao biti u funkciji u ovoj godini. Takođe, najavili su da bi izgradnjom novog bunara “PEB 4” i on bio u funkciji tokom naredne 2023. godine.

Ipak, sasvim je sigurno da građani, pored bojazni da bi i ove godine mogli biti pod redukcijama vode, neće sa odobravanjem prihvatiti ni primjenu novog “Blok sistema obračuna potrošnje vode”, koji je, istina, planiran za kratkoročni period. Taj način je već ugrađen u Odluku o vodovodu i kanalizaciji iz maja prošle godine, a “radi podsticaja štednje i ravnopravnosti svih korisnika vodovodnog sistema” njegova primjena najavljena je za ovaj mjesec.

Međutim, dugoročno, pitanja vodosnabdjevanja na području općine Tešanj može se riješiti tek realizacijom novog projekta Svjetske banke, u koji je Tešanj uvršten sa još tri općine Federacije BiH. Potrebno je zaduženje od 20 miliona KM, vrijeme otplate kredita, kako je najavljeno, je pod povoljnijim uslovima od 32 godine, sa grejs periodom od sedam godina.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...