U FBiH će se pokrivati troškovi za pet pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje

/

izmjenama zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom omogućeno je pet pokušaja vantjelesne oplodnje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Pravo na liječenje ovom metodom ima žena do navršene 42 godine koja je u braku ili vanbračnoj zajednici.

Od ukupnog broja novorođene djece u prošloj godini, 1,7 posto je rođeno zahvaljujući postupku biomedicinske oplodnje, ističu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dodaju, osnovni cilj donošenja zakona je smanjenje nejednakosti u dostupnosti ove usluge po kantonima. Iako su svi zavodi zdravstvenog osiguranja kantona pri donošenju Zakona dali svoje pozitivno mišljenje, praksa je pokazala da postoje određena odstupanja u primjeni, piše BHRT.

“To je s jedne strane rezultat nejednakih finansijskih mogućnosti kantona, a s druge strane i ponekad i drugih razloga – nejednakih tumačenja određenih odredbi. Na ovaj način nastojimo uslugu na jednak način učiniti svim parovima u Federaciji BiH”, ističe Marina Bera, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Pozivajući se na jednako tretiranje svih parova, pojedini delegati su prilikom diskusije skrenuli pažnju da starosna granica od 42 godine za žene, te činjenica da se ovim zakonom neće tretirati parovi koji već imaju djecu predstavlja diskriminaciju.

“Bojim se da ta komisija, ako uopšte postoji, ne može ni na koji način argumentirati ili argumentovano predočiti da nije moguće obaviti postupak medicinske oplodnje nakon 42 godine. Ja smatram da je to diskriminatorna odluka i da će se podzakonskim aktima unaprijediti taj segment”, navodi Zvonko Marić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH (SBB).

“Trebalo bi voditi računa da i oni parovi koji su dobili jedno dijete biološkim putem, a kasnije su obolili, da i oni ostvare pravo na biomedicinski potpomognute oplodnje. Bilo kakva poboljšanja u ovom zakonu koriste građanima”, kaže Boris Krešić, delegat u Domu naroda Parlamenta.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je starosna dob stručna stvar, a da je moguće da se i starijim ženama dopusti potpomognuta oplodnja u posebnim uslovima, a da je stav Komisije bio da se ovim zakonom ne tretiraju parovi koji već imaju djecu.

Usvojene izmjene Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...