U predmetu ”Fortuna Gračanica” objavljena prvostepena presuda zbog organiziranog kriminala

/

Kantonalni sud Tuzla je u nastavku suđenja  po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  u predmetu „Fortuna Gračanica“ objavio prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Bakira Pjanića i Ibrahima Muharemovića i izrekao im jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po sedam (7) godina zbog krivičnog djela organizirani kriminal počinjenog u vezi sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja i  krivičnim djelom pranje novca.

Sud je objavio i prvostepenu  presudu za bivšeg  stečajnog upravnika u fabrici Fortuna Gračanica Muhameda Hadžića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja počinjenog u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Također, u objavi prvostepene presude je navedeno da se po pravosnažnosti presude  od Bakira Pjanića oduzima imovinska korist stečena krivičnim djelom u iznosu od 320.000 KM, a od  Muharemovića u iznosu od oko 156.000 eura.

Podsjećamo, optužnicom se Bakir Pjanić  (direktor firme Fortunatto) i Ibrahim Muharemović (direktor firme Fortob i član uprave Fortune) terete da su bili dio grupe za organizirani kriminal koju je vodio i organizirao ranije osuđeni Safet Pjanić . U deset tačaka  optužnice se navodi da su članovi ove  grupe,  u periodu dužem od 8 godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili  sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna. Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te  stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike Fortune u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

U šestoj  i jedanaestoj tački optužnice  se i bivšem  stečajnom upravniku u Fortuni Muhamedu Hadžiću na teret stavlja da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe.

Safet Pjanić je ranije pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 116.000 eura. Ranije su pravosnažno osuđeni i drugi članovi ove grupe te je Huseinu Nurikiću- finansijskom direktoru i članu uprave Fortune izrečena kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 10 mjeseci, dok su Aliji Nurikić-knjigovođi Fortune  i Redži Delimehiću-direktoru firme Fortex, izrečene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu.

Izvor: radiogracanica.ba

Povezani postovi

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...