ZAŠTITA STRANAČKIH MILJENIKA: Tužilaštvo ZDK neće provoditi istragu protiv Omera Škalje

Datum:

Za pojedine tužioce Tužilaštva ZDK predvođene glavnom tužiteljicom Vesnom Kaknjom interesi su važniji od zakona.

Tako je i sa slučajem nezakonitog zapošljavanja koje je vršio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona Omer Škaljo.

Isto tužilaštvo koje je optuživalo direktore jer su nezakonito zaposlili jednu osobu na dva mjeseca (da, na dva mjeseca) sada tvrdi da nema krivičnog djela u slučajevima zapošljavanja više osoba po ugovoru na tri godine (da, na tri godine), a što su direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona Omer Škaljo i njegov pravni odjel učinili šest puta samo tokom 2020. godine. To su potvrdili federalni revizori, iako ne treba biti pravni stručnjak pa znati da zapošljavanje po ugovoru na tri godine nije zakonito nigdje u BiH izuzev za Tužilaštvo ZDK.

Odbacivanjem istrage Tužilaštvo ZDK je derogiralo u potpunosti instituciju federalne revizije. Pri tome, u odgovoru Žurnalu, Tužilaštvo navodi da „u tom predmetu nisu vršene provjere, obzirom da je ranije formiran predmet vezano za navodno nezakonito zapošljavanje u kom su vršene odgovarajuće provjere. Raniji predmet je formiran na osnovu anonimnih krivičnih prijava, kojima su prijavljene navodne zloupotrebe kod zapošljavanja uposlenika u Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona“.

Dakle nisu vršene provjere, a izvjesno je, prema izvorima Žurnala iz ZZO ZDK, da nije riječ o prijavama protiv istih osoba! Ovako je neka druga (isto tako zaustavljena) istraga po istom osnovu poslužila kao opravdanje Tužilaštvu da amnestira Škaljine nezakonitosti.  A njih je u vrijeme njegova mandata itekako bilo!

Evo šta su napisali federalni revizori u izvještaju:

– sa jednom zaposlenicom sklopljen ugovor o radu 5. 5. 2020. godine na period od šest mjeseci bez javnog oglašavanja, što nije u skladu s Pravilnikom o radu (koji je važio do 6. 5. 2020. godine) kojim je propisano obavezno javno oglašavanje za angažovanje na period duži od 120 dana, kako je propisano

– sa jednom zaposlenicom, sa kojom je prvobitno zaključen ugovor 12. 3. 2020. godine na period od 12 mjeseci po osnovu Programa sufinansiranja zapošljavanja zaključen je novi ugovor o radu 28. 4. 2020. godine bez stavljanja van snage prethodnog ugovora i bez provedene konkursne procedure na tri godine, počev od 1. 5. 2020. godine do 1. 5. 2023. godine, što također nije u skladu s odredbama Uredbe o prijemu i Pravilnika o radu (koji je važio do 6. 5. 2020. godine).

– sa tri zaposlenika zaključeni ugovori o radu na jedan mjesec (u aprilu i maju 2020. godine), nakon čega su zaključeni novi ugovori o radu u maju 2020. godine na određeno vrijeme od tri godine, što nije u skladu sa Uredbom o prijemu.

– Zaključen je i jedan ugovor o radu u skladu s Uredbom o prijemu na period od 14. 12. 2020. do 14. 1.2021. godine, a u januaru 2021. godine zaključena su dva nova ugovora sa imenovanom na tri godine (za period od 15. 1. 2021. do 15. 1. 2024. godine i period od 1. 2. 2021. do 1. 2. 2024. godine) za dva sistematizovana radna mjesta, što nije u skladu s odredbama Uredbe o prijemu, s obziromna to da su zaključeni na period duži od 120 dana bez provedene konkursne procedure.

Ovakvim zapošljavanjem direktor Škaljo je omogućio da isti nakon isteka ugovora budu po automatizmu zaposleni na neodređeno vrijeme. U vremenu navodne istrage Škaljo je zaposlio, za svaki slučaj, kćerku policijskog komesara ZDK.

O kakvom je kadrovskom profilu riječ dovoljan je podatak da je Škalju iz svog članstva isključila čak i SDA, a potom je izbačen i iz Nezavisnog bloka. Posljednje nezvanične informacije kazuju da bi Škaljo na narednim izborima mogao biti na listi SBB-a. Ako je tako, baš prigodno.

Izvor: zurnal.info

Povezani postovi
Related

Vlada ZDK utvrdila Prijedlog Zakona o turizmu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, na...

U Zenici uhapšen diler: Pronađeni spid i 40 saksija marihuane

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Dva lica osumnjičena za ubistvo na području Kaknja predata nadležnom tužilaštvu

Dana 11.06.2022.godine u 12.15 sati, policijski službenici Policijske stanice...

Bašić: Porodiljama u ZDK isplata naknade od 1.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona već narednog će mjeseca zastupnicima Skupštine...