Uz julsku penziju 36.000 penzionera dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

Datum:

Penzioneri s najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će uz ovogodišnju julsku penziju još po 100 KM jednokratne pomoći, piše Radiosarajevo.ba

Time će biti realizirana inicijativa koju je u Skupštini Tuzlanskog kantona ranije podnio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Muamer Zukić.

U izjavi agenciji Fena, on navodi da je takvu inicijativu podnio još 5. februara ove godine, pa je obnovio nakon formiranja nove skupštinske većine te je rebalansom entitetskog budžeta, za realizaciju planirano 3.546.600 KM, nakon što je u 18 mjera uvrštena i realizacija te inicijative.

Dodatnih 100 KM uz julsku penziju dobit će oko 36.000 penzionera Tuzlanskog kantona s najnižim penzijama.

Zukić navodi da je motiv za navedenu inicijativu poskupljenje životnih namirnica.

U obrazloženju, on navodi da je to jedan od načina da bar dijelom budu ublažene posljedice aktuelnih poskupljenja koja najviše pogađaju socijalno osjetljive kategorije među kojima su sigurno penzioneri s najnižim primanjima.

“Ranije smo intervenirali prema nekim drugim kategorijama građana Tuzlanskog kantona kroz povećanje plaća, socijalnih davanja, boračkih naknada, a na ovaj način smo obuhvatili i penzionere”, Zukićeve su riječi.

“Iako kantoni primarno nisu nadležni za ovo pitanje, ipak se u formi određene vrste socijalnih davanja (za šta kantoni jesu nadležni), a putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku, može djelovati i prema penzionerima”, dodaje on.

Inicijativa je konkretizirana i današnjim potpisivanjem sporazuma Vlade TK s Federalnim zavodom penzijsko-invalidskog osiguranja.

Povezani postovi
Related

Nakon najave Evropske centralne banke o podizanju kamata: Šta će biti s kreditima u BiH

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena...

U bh. ambasadama izdavanje viza nemoguće zbog nedostatka stikera?!

Iz Ambasade BiH u Rijadu izražavaju nadu da će...

Povećani uvoz i izvoz iz BiH, ekonomisti tvrde da nema pomaka u domaćoj privredi

Izvoz roba i usluga iz naše zemlje, ali i...

Postoji li mogućnost pokretanja inicijative o zabrani abortusa u BiH?

Milioni žena u SAD-u izgubiće zakonsko pravo na abortus...