Nina Brkić, učenica generacije 2018/22. Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj

/

Nina Brkić, maturantica Prirodnog smjera, učenica je generacije 2018/22. Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj.

Rođena je 6. septembra 2003. godine u Zenici. Osnovnu školu “Huso Hodžić” u Tešnju je završila također kao učenik generacije.

Predstavljala je školu na svim kantonalnim takmičenjima iz matematike i fizike. Dva puta se plasirala na federalna takmičenja iz matematike. Isto tako, dva puta se kvalificirala i na federalna takmičenja iz fizike u grupi D (cjelokupna fizika).

Ove, 2022. godine je osvojila 3. mjesto na Kantonalnom iz fizike, oblast C (optika, atomska i nuklearna fizika) i 8. mjesto na Federalnom takmičenju iz fizike, oblast D (cjelokupna fizika).

Redovno je učestvovala i na kampovima iz matematike u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo kao i na Školi fizike i kampovima za fizičare u organizaciji Društva fizičara u FBiH. 2019. godine je na Školi fizike osvojila drugo mjesto u grupi A (mehanika i termodinamika), a posljednje dvije godine je na kampovima fizike učestvovala u D+ (olimpijskoj) grupi. Učestvovala je i na kvalifikacijama za različita ekipna i međunarodna takmičenja iz fizike.

Nina ističe da je vrijednost gimnazijskog obrazovanja u širini informacija koje su dobijali kroz cijelo obrazovanje, ali i da je važno rasporediti prioritete prema vlastitim interesima. Doba pandemije i online nastava su otežali redovnu nastavu, ali i pokazali važnost i mogućnosti samostalnog učenja i učenja na daljinu.

Nina planira nastaviti školovanje na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa usmjerenjem na Eksperimentalnu fiziku.

 

Povezani postovi

Posjeta predškolske ustanove CIOM Matuzići Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Tešanj

Jučer su mališani iz Predškolske ustanove CIOM Matuzići, Doboj...

SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD DOBOJA Sudarili se automobil i kamion, više osoba povrijeđeno

Saobraćajna nezgoda dogodila se u 6.45 na regionalnom putu Doboj-Modriča, a...

Učenici Mješovite škole u Tešnju posjetili Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama

Dana 27.02.2024.godine Poslovnu jedinicu Tešanj Dnevnog centra za djecu...

Evo ko je izabran u Povjereništvo SDA Tešanj

Predsjedništvo SDA BiH je na svojoj sjednici, 26.2.2024. godine...