Nina Brkić, učenica generacije 2018/22. Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj

/

Nina Brkić, maturantica Prirodnog smjera, učenica je generacije 2018/22. Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj.

Rođena je 6. septembra 2003. godine u Zenici. Osnovnu školu “Huso Hodžić” u Tešnju je završila također kao učenik generacije.

Predstavljala je školu na svim kantonalnim takmičenjima iz matematike i fizike. Dva puta se plasirala na federalna takmičenja iz matematike. Isto tako, dva puta se kvalificirala i na federalna takmičenja iz fizike u grupi D (cjelokupna fizika).

Ove, 2022. godine je osvojila 3. mjesto na Kantonalnom iz fizike, oblast C (optika, atomska i nuklearna fizika) i 8. mjesto na Federalnom takmičenju iz fizike, oblast D (cjelokupna fizika).

Redovno je učestvovala i na kampovima iz matematike u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo kao i na Školi fizike i kampovima za fizičare u organizaciji Društva fizičara u FBiH. 2019. godine je na Školi fizike osvojila drugo mjesto u grupi A (mehanika i termodinamika), a posljednje dvije godine je na kampovima fizike učestvovala u D+ (olimpijskoj) grupi. Učestvovala je i na kvalifikacijama za različita ekipna i međunarodna takmičenja iz fizike.

Nina ističe da je vrijednost gimnazijskog obrazovanja u širini informacija koje su dobijali kroz cijelo obrazovanje, ali i da je važno rasporediti prioritete prema vlastitim interesima. Doba pandemije i online nastava su otežali redovnu nastavu, ali i pokazali važnost i mogućnosti samostalnog učenja i učenja na daljinu.

Nina planira nastaviti školovanje na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa usmjerenjem na Eksperimentalnu fiziku.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...