Školujemo djecu da odu iz BiH: U TK će biti upisana 24 odjeljenja učenika medicinske struke

Datum:

Prije sedam-osam godina postojale su dvije škole koje su školovale tehničare medicinske struke, a sada praktično svaka mješovita srednja škola u TK ima smjer “medicinska sestra – tehničar”

Planom upisa u prvi razred srednjih škola u Tuzlanskom kantonu za narednu školsku godinu, učenicima je na raspolaganju 5.016 mjesta u 30 škola.

Sva mjesta teško da će biti popunjena, jer je osnovnu školu u TK ove godine završilo 3.876 učenika. Ono što pada u oči je da je više od deset posto otvorenih mjesta za upis, njih 576 ili 24 odjeljenja, čini medicinska struka. I tako je već godinama, piše Faktor.

Na pitanje da li postoji tolika potreba za zdravstvenim radnicima na našem tržištu rada ili se rado o velikom interesu djece i roditelja, koji kreira pritisak na sistem, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović potvrđuje da pritisak zaista postoji.

– Pritisak ne dolazi samo od djece i roditelja, nego i nekih drugih aktera u društvu. Kantonalna privreda komora Tuzla je imala primjedbu na taj dio plana upisa. Ovaj poces traje od 2014. godine i svake godine je postojao zahtjev za novim odjeljenjima. Ove godine smo čak malo stabilizirali situaciju – kaže Omerović.

Prije sedam-osam godina postojale su dvije škole koje su školovale tehničare medicinske struke, a sada praktično svaka mješovita srednja škola u TK ima smjer “medicinska sestra – tehničar”.

– Tih ljudi ima na evidenciji nezaposlenih i ne postoji tolika potreba, zbog toga i primjedbe Privredne komore. Taj proces ćemo morati reducirati u narednim godinama. Razlog tome su sigurno i promjene na tržištu rada u Evropi. Ministarstvo i Vlada TK su opredijeljeni da obrazuju ljude za ostanak u BiH i nastojat ćemo reformirati ovaj sistem – zaključio je Omerović.

Srednja medicinska škola Tuzla naredne školske godine, prema planu upisa, može primiti 264 učenika, koji će biti raspoređeni u 11 odjeljenja. Pored toga, još 13 odjeljanja raspoređeno je u drugim školama TK i tako dolazimo do pomenute brojke od ukupno 576 slobodnih mjesta.

– Mi smo 2015. godine posljednji put imali upis 20 odjeljenja. Sada ćemo imati 11 odjeljenja, prošle godine smo imali 10, a godinu ranije devet – kaže Mirnes Avdić, direktor Srednje medicinske škole Tuzla.

Jasno je da se dobar dio učenika Medicinske škole Tuzla iz ranijih godina disperzirao na mješovite srednje škole, ali veliki broj mjesta i dalje stoji na raspolaganju.

– U posljednjih nekoliko godina sva mjesta su nam bila popunjena, neke smo učenike morali i odbiti. Prošle godine smo primili oko 250 učenika, a imali smo između 370 i 400 aplikacija. Naš je pravilnik je na nivou gimnazije i bodovni minimum je 70, dok je u drugim tehničkim školama 60 bodova. Zbog velikog interesa, dešava se da i djecu koja ispune bodovni minimum ne možemo upisati – navodi Avdić.

Ako je suditi po prethodnim godinama, ne bi bilo iznenađenje da sva mjesta medicinske struke budu popunjena. Jasno je da za toliki broj medicinskih radnika nema mjesta u našoj zemlji, ali ima nedgje drugdje.

 

Povezani postovi
Related

Udruženje turističkih privrednika oštro o potezima vlasti: Ubijaju turizam, zbog njih BiH dnevno gubi milion KM

Bevanda je na inicijativu za privremeno oslobađanje viznog režima...

Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros...

Tokom vikenda sunčano i toplo vrijeme

Prema najavama meteorologa danas nas očekuje umjereno do pretežno...

Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi: Želimo otkupiti svu pšenicu iz Federacije

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi...