Žena izmislila staž u BiH, pa 17 godina primala penziju: Sada mora vratiti ogroman novac

Datum:

Slavonka je 24. jula 1995. podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu penziju. Uz zahtjev je priložila radnu knjižicu na svoje ime s upisanim radnim stažem od 32 godine, šest mjeseci i tri dana, navodno ostvarenim u BiH

Žena s područja Slavonskog Broda je 17 godina primala penziju na temelju radnog staža koji je izmislila. Kako javlja portal Danica, sud je 77-godišnjakinju pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prijevare te je osudio na godinu dana uslovne zatvorske kazne.

K tome, žena mora državi vratiti nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 300.000 kuna, što je s kamatama više od pola miliona kuna.

Slavonka je 24. jula 1995. podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu penziju. Uz zahtjev je priložila radnu knjižicu na svoje ime s upisanim radnim stažem od 32 godine, šest mjeseci i tri dana, navodno ostvarenim u BiH.

U presudi Županijskog suda stoji da je okrivljena itekako bila svjesna činjenice da nije ostvarila nijedan dan radnog staža u BiH.

“Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. jula  1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012., pa nema govora o zastari”, piše u presudi.

Navodi se da je lažna penzionerka time tokom inkriminiranog razdoblja ostvarivala protupravnu imovinsku korist i mjesečno primala penziju na koju zapravo nije imala pravo.

Tokom 17 godina 77-godišnjakinja je mjesečno primala iznos od oko 1400 kuna. Presuda je ovih dana postala pravomoćna pa žena u roku od 15 dana mora vratiti više od pola miliona kuna. Morat će podmiriti i više desetaka tisuća kuna troškova kaznenog postupka, piše Danica.

Izvor: fokus.ba

Povezani postovi
Related

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...