Hrvatska uvodi Euro, zašto je ta vijest bitna u Njemačkoj?

/

Odluka Evropske komisije da Hrvatska ispunjava uslove za uvođenje eura važna je i Nijemcima.

Tabloid Bild ju je stavio na naslovnicu. A o tomu pišu i brojni drugi mediji, prenosi Deutsche Welle.

– Dobra vijest za sve koji putuju u Hrvatsku – piše Bild koji već u nadnaslovu naglašava da neće više biti nevolja s promjenom eura u kune. Objašnjava se da je Komisija, među ostalim, pratila “inflaciju i stabilnost mjenjačkih kurseva” te da Hrvatska ispunjava kriterije.

Navodi da je isto zaključila i Evropska centralna banka te prenosi izjavu predsjednice Komisije Ursule fon der Lejen (von der Leyen) koja je rekla da će uvođenje eura ojačati hrvatsku privredu, ali i da će pristup Hrvatske ojačati euro.

Hrvatska ispunila kriterije

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) posvetio je hrvatskom uvođenju eura dva članka. U jednom se podsjeća da je i Evropska centralna banka kao i Evropska komisija utvrdila da Hrvatska ispunjava kriterije za uvođenje eura te da će o tomu odlučiti ministri financija EU-a, nakon što se o tomu očituju i predsjednici država i vlada EU-a i Evropski parlament i Evropska centralna banka.

U komentaru objavljenom u gospodarskom dijelu FAZ-a naglašava se da Evropska komisija „već često znala ekonomske podatke prilagoditi političkim željama. Takva želja je hrvatsko uvođenje eura 1. januara 2023., koje sad Komisija preporučuje. Pritom ona prilično samovoljno postupa s konvergencijskim kriterijima Maastriškog ugovora.

Svim ne-euro-državama (osim posebnog slučaja Rumunije) ona atestira da ispunjavaju kriterije stabilnosti državnog proračuna – s čudnim argumentom, da je pakt stabilnosti stavljen izvan snage te da nema ničega što bi one mogle kršiti. U hrvatskom slučaju ona se osim toga ne zanima za to da zaduženje iznosi oko 75 posto BDP-a, znatno više od 60 posto propisanih u Maastrichtu. To ignoriranje ima svoje uzore: Italija i Belgija su 1998. primljene u monetarnu uniju kao zemlje osnivačice unatoč velikom zaduženju, jer su one nekako pripadale u taj krug”, podsjeća Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi DW.

Švedska drži do svoje krune

I dnevnik za gospodarska pitanja Handelsblatt naglašava da su ESB i Evropska komisija utvrdili da Hrvatska ispunjava kriterije za uvođenje eura te da ona može od Nove godine postati 20. članica euro-zone.

Podsjeća da su se „sve članice EU-a osim Danske ugovorno obvezale da će jednog dana uvesti zajedničku valutu. Ali, vlade mogu same odrediti tempo. Švedska, na primjer, do danas se drži svoje krune. I u istočnoj Evropi se nekim vladama ne žuri s uvođenjem eura jer cijene prednosti neovisne novčarske politike”, naglašava Handelsblatt.

I brojni drugi njemački mediji (ARD, ZDF, Spiegel, Süddeutshce Zeitung, …) prenijeli su vijest o zelenom svjetlu ESB-a i Evropske komisije za hrvatsko uvođenje eura, prenosi Deutsche Welle.

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...