Naglo povećan broj oboljelih od HIV-a, u Sarajevu nema dovoljno lijekova

/

Antiretroviralna terapija ključna je za osobe zaražene HIV-om (virus koji uzrokuje sindrom stečenog gubitka imuniteta).

Zabrinuti građani i pacijenti su kontaktirali redakciju portala Klix.ba navodeći kako u Sarajevu nema dovoljno lijekova za liječenje oboljelih.

Antiretrovirusna terapija ili antiretroviralna terapija (ART ili ARV terapija) je upotreba lijekova za liječenje HIV infekcije. Ova terapija ne može izliječiti HIV, ali ga može snažno potisnuti i držati pod kontrolom što oboljelima pomaže da žive duže i zdravije.

“Trenutno u Federaciji BiH ima dovoljno antiretroviralne terapije za oboljele od HIV-a, međutim zbog iznenadnog povećanja broja oboljelih od HIV-a, došlo je do nagle potrošnje određenih lijekova, zbog čega dobavljač nije u mogućnosti da isporuči jedan lijek. Komisija za uvođenje osiguranika u pravo korištenja antiretrovirusnih lijekova izdala je saglasnosti za predloženu zamjensku terapiju od strane liječeničkih konzilija kliničkih centara”, odgovorili su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Iz javne ustanove Apoteke Sarajevo kazali su nam da su antiretroviralni lijekovi definirani “Listom lijekova” te da je za snabdijevanje nadležan Zavod.

“Antiretroviralna terapija za oboljele od HIV-a se najvećim dijelom upotrebljava u zdravstvenim ustanovama sekundarnog ili tercijarnog nivoa, izuzetno se izdaje uz recept za potrebe nastavka bolničkog liječenja. Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH je nadležan za snabdijevanje navedenih lijekova, koji su definisani tačno određenom ‘Listom lijekova’ te shodno tome, JU Apoteke Sarajevo, nemaju nadležnost za izdavanje istih”, odgovor je Apoteka Sarajevo.

Za komentar smo kontaktirali i Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS).

“Klinički centar ne vrši nabavku te terapije, to radi federalni Zavod zdravstvenog osiguranja. Mi zavisimo u tom smislu od njih”, kazala nam je glasnogovornica KCUS-a Muamera Hadžić.

Također nam je potvrdila da KCUS trenutno nema dovoljno antiretroviralne terapije.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...