CIK potvrdio: Osiguran novac za izbore

Datum:

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović na današnjoj pres-konferenciji potvrdio je da je uplaćeno 12.5 miliona KM, neophodnih za održavanje općih izbora.

Sredstva su operativna i od jučer su na računu CIK-a, piše Avaz.ba

– Obavještavam javnost da su sredstva za provedbu Općih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu CIK-a. Želim da se zahvalim gospodinu Vjekoslavu Bevandi na brzom izvršenju odluke visokog predstavnika. Aktivnosti koje nisu mogle biti započete zbog nedostatka sredstava sada mogu biti započete.

Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti su javne nabavke. Pokrenute su sve javne nabavke potrebne za provođenje Općih izbora.

Dakle, ponovo su donešene tri odluke, koje su prethodno poništene, a odnose se na nabavku, štampanje izbornog materijala i oglašavanje- rekao je Arnautović.

Pozvao je sve privredne subjekte da se prijave na javne nabavke koje CIK raspisuje. Predsjednik CIK-a se zahvalio visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) zbog odluke da upotrijebi bonske ovlasti i donese odluku o finansiranju izbora.

– Izražavam žaljenje što nadležni organi i pored niza apela nisu postupili u skladu sa svojim obavezama – rekao je Arnautović.

Obavijestio je javnost i o tome da je završen postupak ovjere, da je ovjereno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

Podsjećamo, CIK je ranije raspisao izbore za 2. oktobar.

Povezani postovi
Related

Slatka u domovima ministara i parlamentaraca danas im povećane plate za 500 KM

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija...

Usvojena inicijativa kojom će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu...

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...

Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe i usvojio...