Važno upozorenje građanima koji žive uz rijeku Usoru

/

Od strane Agencije za vodno područje rijeke Save izdato je Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period 09.06.-12.06.2022. godine.
Prema istom u navedenom periodu očekuje se značajan porast vodostaja rijeke Usore, odnosno prognozira se vanredno hidrološko stanje posebno područja donjeg toka rijeke Usore, koje zahvata područje općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.
S tim u vezi, Služba civilne zaštite obavještava stanovništvo u zoni plavljenja rijeke Usore, da u navedenom periodu neprekidno prate stanje u blizini svojih objekata. Da provedu potrebne mjere sa ciljem zaštite ljudi, životinja i imovine, sa posebnim akcentom mogućeg blagovremenog izmještanja iz plavnog područja.
Upozoravamo da se ne prilazi obalama nabujalih rijeka s obzirom na povećanje dubina i brzinu tečenja vode u rijekama, kao i eroziju obala. Izbjegavati korištenje motornih vozila u zoni plavljene površine, sa ciljem spriječavanja blokiranja vozila i ugrožavanja života.
Neophodno je blagovremeno zaštiti poljoprivrednu i drugu opremu i životinje, te prema procjeni blagovremeno je izmjestiti iz ugroženog područja.
Upozorenje se posebno odnosi na područja uz rijeku Usoru za mjesne zajednice Kalošević, Mrkotić, Bobare-Drinčići-Blaževci, Piljužiće, Jelah, Rosulje, Ljetinić, Tešanjka i Kraševo.
Služba civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti hidrološko stanje na vodotocima u navedenom periodu i po potrebi izvještavati stanovništvo, stoji na stranici Općine Tešanj

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mješovita srednja škola nagrađena za najbolji srednjoškolski projekat “Škole budućnosti ” u oblasti robotike

Kako bi se obilježila uspješna dvogodišnja implementacija, u saradnji...

Amar Muratović: Podrška načelnika Tukića u izradi i realizaciji projekata Omladinske banke Doboj jug

U našoj trećoj emisiji podcasta Mikrofon zajednici razgovarali smo...

Aktiv plus slavi uspjeh: Nova lokacija za brzorastuću Agenciju

Iz Jelaha nam stiže još jedna inspirativna priča o...