Tešanj: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Datum:

Uslijed obilnih padavina u petak 10.6.2022., naročito u periodu od 17:45, došlo je do porasta vodostaja rijeke Tešanjke i njenih pritoka (potoka).

Uslijed količine padavina u kratkom roku, došlo je do izlivanja vode iz korita. Poplave su zahvatile šest mjesnih zajednica u južnom dijelu općine Tešanj.

U 20 sati održana je sjednica Štaba civilne zaštite te donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Voda se brzo nakon prestanka padavina povukla u riječna korita, a pripadnici civilne zaštite, sa svim pripadnicima, su tokom noći nastavili raditi na čišćenju i otklanjanju posljedica izazvanih poplavom. Policija je intenzivno bila angažovana u nadzoru saobraćaja i sigurnosti. Putevi su tokom noći bili prohodni. Očišćene su i najvećim dijelom oprane glavne saobraćajnice kroz Tešanj i na putu Tešanj-Tešanjka.

Jutros u Općini Tešanj održan je sastanak sa predstavnicima deset mjesnih zajednica koje su pogođene velikim bujicama. Prema prvim informacijama svi putevi su prohodni, ili postoje alternativni pravci. Potvrđeno je da nije bilo životne ugroženosti, te da je prema prvim informacijama voda ušla u oko 20 objekata (stambenih, poslovnih, javnih…).

Za svaku mjesnu zajednicu je određen izvođač radova i kontakt osoba iz općine. Na teren su upućene radne mašine iz pet firmi (Dobojputevi, KM gradnja, AB trans, Tans putevi, KP Rad), koje će raditi na sanaciji putne mreže i ostale infrastrukture.

Građanstvu je izdato upozorenje na potrebu opreza u pristupu otvorenim vodotocima, te u korištenju vode iz privatnih i javnih vodovoda i bunara. Sanitarno-vodna inspekcija će tokom dana raditi na provjeri stanja vodovodnih sistema i javnih površina. Nastale štete je potrebno prijaviti u civilnu zaštitu, a obrasci za prijavu se mogu pronaći u mjesnim zajednicama, saopćeno je iz Općine Tešanj.

 

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Teška krađa u Jelahu, iz kuće otuđen novac i nakit

U izvještaju MUP-a ZDK stoji da je dana 29.06.2022.godine u...

Stravična nesreća na Tešanjci, učestvovalo pet vozila

Kako nam javljaju čitatelji, na području Tešanjke, općina Tešanj,...

Pogledjte atmosferu sa sinoćnjeg koncerta Nermina Handžića

Sinoć je u Tešnju održan pobjednički koncert Nermina Handžića...

Nermin Handžić, pobjednik “Zvezda Granda” stigao u Tešanj

Nermin Handžić, ovogodišnji pobjednik "Zvezda Granda", danas je stigao...