Masovni odlazak doktora iz BiH, rade i oni koji su u penziji: “Plata je prvi i osnovni razlog”

Datum:

I dok svjedočimo da smo platili vakcine koje nam nisu isporučene, s druge strane svjedočimo da zbog niskih plaća bilježimo masovni odlazak liječnika u zapodnoevropske zemlje, što je problem koji sve više pogađa Bosnu i Hercegovinu.

Loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu i niske plaće najčešći su razlozi zbog kojih odlaze, a upitno je čine li što vlasti da ih zaustave.

Trend odlaska ljekara je u Bosni i Hercegovini poprimio epidemijske razmjere. Poseban je problem što odlazi najmlađi i najsposobniji kadar, a to je naročito izraženo u Unsko-sanskom kantonu čijem zdravstvenom sistemu prijeti kolaps. A zbog čega ljekari odlaze, više je nego jasno.

“Plata je prvi i osnovni razlog tome, ne samo to, već i loši uslovi rada, loše vrednovanje stručnosti i znanja, nemogućnosti napredovanja u struci na osnovu znanja. Nepostojanje bilo kakve edukacije koju bi poslodavci plaćali za ljekare i niz drugih faktora. Sve kad sastavimo, dobijemo razloge”, Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.

“Dom zdravlja Bužim je nekoliko puta raspisivao konkurs za mlade ljekare, tako je i u Bosanskoj Krupi, jednostavno ne mogu naći ljekare koji su voljni doći u provinciju za tako male novce. Mora se nešto poduzeti hitno”, smatra Rekić.

Posljedice egzodusa ljekara na terenu se već uveliko osjećaju. U Sanskom Mostu, primjerice, rade čak oni koji su u penziji.

Opširnije u prilogu BHRT-a:

Povezani postovi
Related

Javni dug BiH povećan za 623,05 miliona KM

Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija...

Završene sve aktivnosti u Medini, sutra hadžije iz BiH kreću u Meku

Sve planirane aktivnosti u Medini su obavljene i večeras...

JOŠ 500 KM ZA NAŠE PARLAMENTARCE: Plate od 5000 KM, stanovi, vikendice, poslovni prostori, milionska štednja…

Više od tri decenije Denis Zvizdić dobija platu iz budžeta koja...

Faruk Hadžić: Koliko će rasti kamate

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić prokomentirao je za „Avaz“ najave Evropske centralne...