Studija: Društvene mreže čine ljude zaboravnima

/

Ulazak u carstvo društvenih mreža sve više čini ljude zaboravnim, pa se tako mnogi poslije i ne sjećaju šta su čitali, ni šta su radili, a taj osećaj kasnije se širi i na život van interneta, upozoravaju naučnici.

Ovu pojavu zaboravljanja banalih stvari poput one šta je pročitano, da li su vrata stana ostala zaključana i slično, nauka naziva „svakodnevno distanciranje“.

Univerzitet Vašington sproveo je studiju u namjeri da utvrdi koliko se često ljudi isključe kad koriste društvene mreže.

Stručnjaci su osmislili aplikaciju koja je pratila aktivnost aktera studije kada su koristili „Twitter“ tokom jednog mjeseca.

U nepravilnim intervalima, aplikacija bi pitala učesnike studije sjećaju li se šta su upravo pročitali.

Tokom trajanja studije, 42 odsto ispitanika bar jednom je odgovorilo da se ne sjećaju pročitanog, kao i da ne obraćaju pažnju na to šta rade.

Takođe, 16 odsto aktera studije izjavilo je da su se sasvim isključili tokom korištenja društvene mreže, prenose naučni portali.

Aplikacije, odnosno prozorčići, koje su ih pitale sjećaju li se šta su pročitali, zapravo su ih natjerale da vrate fokus na ono šta rade.

Društvene mreže dizajnirane su kako bi podstakle ljude da nastave sa pregledanjem sadržaja.

Kad su u “stanju distanciranja”, korisnici imaju smanjen osjećaj uključenosti, što ih čini ranjivijim i tjera da gube osjećaj za vrijeme, upozoravaju naučnici.

Naučnici ističu da bi društvene mreže trebalo da osmisle i kraj nekog sadržaja, kako bi pomogle korisnicima da bolje upravljaju svojom pažnjom i vremenom, prenosi BUKA.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ahira Hasić ima novi hit, u spotu i poznata voditeljica iz Beograda

Ahira Hasić, pjevačica iz Sarajeva koja već godinama živi...

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...