Brojni bh. naučnici u problemu, ove godine kasni finansiranje naučnog izdavaštva

/

U naučnoj javnosti veliko uznemirenje izazvala je informacija da u ovogodišnjem konkursu za finansiranje naučno-istraživačkih radova Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke nisu predviđena sredstva za finansiranje naučnih časopisa.

Profesorica na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, docentica Amra Šečić Beća označila kao skandaloznu odluku da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ne objavi javni poziv za sufinasiranje naučnih časopisa i knjiga.

Docentica Šačić-Beća je u razgovoru za Klix.ba objasnila da je ovo svojevrstan udar na bosanski jezik.”Naučne časopise na hrvatskom jeziku u dobroj mjeri finansira Hrvatska, naučne časopise iz Republike Srpske Srbija, tako da su izostankom finansiranja najviše pogođeni naučni časopisi na bosanskom jeziku”, govori Šačić Beća.

Šačić Beća koja je izvršna urednica jedinog bosanskohercegovačkog stručnog časopisa za antičku historiju i arheologiju “Acta Illyrica” kaže kako je ovom odlukom izlazak ovog godišnjaka doveden u pitanje.

“Izlazak Acta Illyrice koja je jedini naučni časopis te vrste u Bosni i Hercegovini, indeksiran u tri baze podataka i sa međunarodnom redakcijom ovakvom politikom je ugroženo”, pojašnjava Šačić Beća posljedica izostanka finansiranja naučnih časopisa od strane Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovakva odluka prema riječima Šačić Beća predstavlja i udar na naučnike koji pišu knjige koje nisu zanimljive komercijalnim izdavačima te na ovaj način ostaju bez jednog od osnovnih izvora.

Posebno će prema mišljenju docentice biti ugrožen rad naučnika sa Univerziteta “Džemal Bijedić”, Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Zenici čiji kantoni izdvajaju minimalna sredstva za nauku.

“Ovom odlukom je izvršen i direktan atak na izdanja muzeja, arhiva i drugih važnih institucija”, upozorava Šačić-Beća.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine uvjeravaju kako će javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata iz oblasti nauke biti raspisan u augustu ili septembru ove godine.

Ipak, uvid u prošlogodišnje raspisivanje navih konkursa pokazuje da je ovaj javni poziv bio raspisan polovinom mjeseca aprila, sa krajnjim rokom za podnošenje zahtjeva sedmim majom 2021. godine.

Iz ministarstva za kašnjenje u raspisivanju javnog poziva okrivljuju kasno usvajanje budžeta Federacije BiH.

“Kao sto Vam je sigurno poznato, ovogodisnji Budzet FBiH je usvojen i objavljen krajem marta, a naš program utroška 1. juna 2022. godine, te su tek nakon tog datuma sredstva kojim raspolažemo za ove namjene bila operativna. Samo po sebi je razumljivo da Ministarstvo ni na koji način ne može utjecati na Parlament ili Vladu Federacije BiH i odrediti kada će ovi organi donijeti odgovarajuće propise koji su po zakonu neophodni za raspisivanje javnih poziva i konkursa”, odgovorili su iz ministarstva na naš upit.

Izdavači naučnih časopisa upozoravaju da ukoliko javni poziv bude raspisan u augustu ili septembru to bi za naučne časopisa čiji status i članstvo u bazama podatak ovisi o redovnom godišnjem izlasku to moglo biti kasno zbog dugotrajnih procedura u izradi, recenziranju časopisa.

Iz ministarstva poručuju kako su sredstva za izdavačku djelatnost dužni osigurati osnivači, a ne Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

“Do sada ni jedna institucija ili naučno udruženje, koji su izdavači naučnih časopisa, nisu dovodili u pitanje vrijeme raspisivanja javnih poziva, jer su u potpunosti svjesni da Ministarstvo na to ne može utjecati, te da će ako zadovoljavaju kriterije makar i retroaktivno dobiti podršku za izdavanje. Pored toga, sredstva za izdavačku djelatnost su obavezni osigurati osnivači, a Ministarstvo nije osnivač niti jedne institucije ili naučnog udruženja”, odgovorili su iz ministarstva.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...