Turković se sastala sa potpredsjednikom Indonezije i koordinirajućim ministrom za ekonomska pitanja

/

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković se, u okviru posjete Republici Indoneziji, sastala sa potpredsjednikom ove zemlje Ma'ruf Aminom. 

Ministrica Turković se zahvalila Indoneziji koja je prije 30 godina, 20. maja 1992. godine, priznala suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, ali i za svu pomoć koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini u protekle tri decenije. Ministrica je upoznala domaćina sa izazovima s kojima se naša zemlja suočavala od sticanja nezavisnosti do danas, te predstavila napredak koji je ostvaren i naše vanjskopolitičke ciljeve, piše Avaz.ba

Čvrste veze

Potpredsjednik Amin, koji je ranije posjećivao našu zemlju, naglasio je da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duge i čvrste veze, te da je ova zemlja učestvovala u mirovnoj misiji u našoj zemlji, pomagala rekonstrukciju, ali i na druge načine.

Sagovornici su istakli da dvije prijateljske zemlje dijele iste vrijednosti, te da je potrebno nastaviti zajednički rad na unapređenju ekonomske i političke saradnje, oblasti turizma, proizvodnje, ali i promocije međureligijskog dijaloga.

Također, ministrica Turković se sastala i sa koordinirajućim ministrom za ekonomske poslove Airlanggom Hartartom, s kojim je razgovarala o jačanju ekonomske saradnje i mogućnostima investicija.

Rastuće oblasti

Ministrica je prezentovala prednosti bh. tržišta, te rastuće oblasti u kojima je moguće ostvariti uspješnu saradnju. Istakla je da se saradnja može ostvariti u oblasti proizvodnje hrane i vode, zatim drvne, metalske i namjenske industrije, navodeći da se bh. proizvodi izvoze širom svijeta. Također, istaknuti su energetski sektor i infrastrukturni projekti kao oblasti moguće saradnje.

Obzirom da je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska zemlja sa 270 miliona stanovnika, te četvrta po broju stanovnika u svijetu, razgovarano je i o mogućnostima saradnje u proizvodnji i izvozu proizvoda sa halal certifikatom.

S ciljem nastavka jačanja privrednih i političkih veza, istaknuta je neophodnost organizovanja bilateralnih konsultacija, ali i uzajamnih posjeta privrednih delegacija iz dvije zemlje u narednom periodu, kako bi se utvrditi najprioritetniji sektori za saradnju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...