Zašto žudimo za solju kada smo dehidrirani?

/

Bilo da više volite slatko ili slano svi s vremena na vrijeme žudimo za solju. So je prirodni dio ljudske ishrane.

Natrijum je elektrolit koji održava naše tečnosti u ravnoteži, osigurava da srce i krvni sudovi pravilno funkcionišu i da se naši nervi ponašaju adekvatno kako bi prenosili impulse kroz tijelo.

Žudnja za hranom je znak tijela da vam nešto nedostaje. Ponekad to odmah nema smisla. Jedan primjer je da žudimo za solju kada smo dehidrirani” kaže dijetetičar Kristal Savoi za Eating Vell.

Šta se dešava kada je tijelo dehidrirano?

Tijelo treba da održava zdravu ravnotežu elektrolita uključujući natrijum koji se nalazi u soli. Kada dehidrirate, gubite tu stabilnu ravnotežu tečnosti. Smatra se da nam je 2.300 miligrama ili jedna kašičica soli dnevno neophdna, prenosi The List.

Žudnja za slanom hranom je urođeni mehanizam zaštite tijela. Kada treba da pijemo više vode, žudimo za solju. Iako ovo može da izgleda kao suprotan nagon. Dešava se da je žeđ maskirana glađu.

Kako da uočimo da nam nedostaje vode?

Nije uvijek lako uočiti dehidraciju, ali postoje neki znaci. Rani znaci dehidracije uključuju glavobolju, vrtoglavicu, ubrzan rad srca, grčeve mišića i neraspoloženje. Takođe možete da primijetite da se više znojite i da vam je koža hladna, kao i želju za slanom hranom. Tokom visokih temperatura jednostavno nam treba više tečnosti, pa o tome preventivno mislite.

Izvor: Magazin.novosti.rs

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...