Zašto žudimo za solju kada smo dehidrirani?

Datum:

Bilo da više volite slatko ili slano svi s vremena na vrijeme žudimo za solju. So je prirodni dio ljudske ishrane.

Natrijum je elektrolit koji održava naše tečnosti u ravnoteži, osigurava da srce i krvni sudovi pravilno funkcionišu i da se naši nervi ponašaju adekvatno kako bi prenosili impulse kroz tijelo.

Žudnja za hranom je znak tijela da vam nešto nedostaje. Ponekad to odmah nema smisla. Jedan primjer je da žudimo za solju kada smo dehidrirani” kaže dijetetičar Kristal Savoi za Eating Vell.

Šta se dešava kada je tijelo dehidrirano?

Tijelo treba da održava zdravu ravnotežu elektrolita uključujući natrijum koji se nalazi u soli. Kada dehidrirate, gubite tu stabilnu ravnotežu tečnosti. Smatra se da nam je 2.300 miligrama ili jedna kašičica soli dnevno neophdna, prenosi The List.

Žudnja za slanom hranom je urođeni mehanizam zaštite tijela. Kada treba da pijemo više vode, žudimo za solju. Iako ovo može da izgleda kao suprotan nagon. Dešava se da je žeđ maskirana glađu.

Kako da uočimo da nam nedostaje vode?

Nije uvijek lako uočiti dehidraciju, ali postoje neki znaci. Rani znaci dehidracije uključuju glavobolju, vrtoglavicu, ubrzan rad srca, grčeve mišića i neraspoloženje. Takođe možete da primijetite da se više znojite i da vam je koža hladna, kao i želju za slanom hranom. Tokom visokih temperatura jednostavno nam treba više tečnosti, pa o tome preventivno mislite.

Izvor: Magazin.novosti.rs

Povezani postovi
Related

Da li se krema za sunčanje od prošle godine može koristiti i ove? Budite oprezni

Opće je poznato da je zaštita od sunca neophodna...

Idete na godišnji odmor i ne znate šta ćete sa biljkama: Evo nekoliko trikova

Kako biste mirna srca i čiste savjesti mogli da...

Šta sve trebate isključiti iz struje kada krenete na godišnji odmor

Idete na odmor i sve što želite je da...

Zašto smo ljuti kada smo gladni?

Sigurno ste primijetili da su mnogi oko vas svadljivi...