Gdje je nestalo 265.882 litra goriva u FBiH? Ministarstvo nema podatke

Datum:

Dok cijene goriva u BiH, a svakako i na području Federacije skaču iz dana u dan, nadležna vlast u našoj državi, za razliku od susjedstva, ne čini nit jedan korak da divljanje cijena energenata spriječi.

Ali zato u ovoj oblasti ima propusta i mahinacija napretek.

Utvrdili su to i federalni revizori u svom najnovijem izvještaju o radu Federalnog ministarstva trgovine za 2021. Naime, ovo ministarstvo je isključivo nadležno za praćenje i kontrolu naftnih derivata putem ugrađene opreme na benzinskim postajama u FBiH. I ne samo to, nadležno je za poduzimanju konkretnih koraka.

No, kako su utvrdili revizori, iskazano je odstupanje stanja količine goriva na kraju izvještajnog perioda od 265.882 litara, a ono je posljedica nedostavljanja podataka iz perioda prestanka rada elektronskih mjernih sistema tokom 2021. godine na server kontrolnog organa?! Dakle, u protekloj godini jednostavno je „nestala“ evidencija od navedenih 265.882 litra goriva i to jer je „zakazala elektronika“. Odgovornost za ovako nešto još niko nije preuzeo.

Kako su naveli revizori, prema prezentiranim podacima, iz AMN izvještaja nabavljena količina goriva u 2021. godini iznosila je 785.247.618 litara, dok je istočena količina goriva 787.905.943 litara. Zalihe na početku godine iznosile su 32.533.089 litara, a na kraju godine 30.140.646 litara.

Dok podatke o raspoloživim količinama u rezervoarima na početku i na kraju perioda, kako navode revizori, Ministarstvo posjeduje samo za pojedinačne benzinske stanice, ali ne i za cijelu FBiH?!

Prema prezentiranim podacima, Ministarstvo je tokom 2021. godine uputilo 67 zahtjeva Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i 704 zahtjeva kantonalnim upravama za inspekcijske poslove za provođenje inspekcijskog nadzora nad benzinskim stanicama zbog nedostavljanja AMN i XML izvještaja, a dobilo je samo 33 povratne informacije (zapisnika) od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, piše Fokus.ba

Povezani postovi
Related

Javni dug BiH povećan za 623,05 miliona KM

Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija...

Završene sve aktivnosti u Medini, sutra hadžije iz BiH kreću u Meku

Sve planirane aktivnosti u Medini su obavljene i večeras...

JOŠ 500 KM ZA NAŠE PARLAMENTARCE: Plate od 5000 KM, stanovi, vikendice, poslovni prostori, milionska štednja…

Više od tri decenije Denis Zvizdić dobija platu iz budžeta koja...

Faruk Hadžić: Koliko će rasti kamate

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić prokomentirao je za „Avaz“ najave Evropske centralne...