Gdje je nestalo 265.882 litra goriva u FBiH? Ministarstvo nema podatke

/

Dok cijene goriva u BiH, a svakako i na području Federacije skaču iz dana u dan, nadležna vlast u našoj državi, za razliku od susjedstva, ne čini nit jedan korak da divljanje cijena energenata spriječi.

Ali zato u ovoj oblasti ima propusta i mahinacija napretek.

Utvrdili su to i federalni revizori u svom najnovijem izvještaju o radu Federalnog ministarstva trgovine za 2021. Naime, ovo ministarstvo je isključivo nadležno za praćenje i kontrolu naftnih derivata putem ugrađene opreme na benzinskim postajama u FBiH. I ne samo to, nadležno je za poduzimanju konkretnih koraka.

No, kako su utvrdili revizori, iskazano je odstupanje stanja količine goriva na kraju izvještajnog perioda od 265.882 litara, a ono je posljedica nedostavljanja podataka iz perioda prestanka rada elektronskih mjernih sistema tokom 2021. godine na server kontrolnog organa?! Dakle, u protekloj godini jednostavno je „nestala“ evidencija od navedenih 265.882 litra goriva i to jer je „zakazala elektronika“. Odgovornost za ovako nešto još niko nije preuzeo.

Kako su naveli revizori, prema prezentiranim podacima, iz AMN izvještaja nabavljena količina goriva u 2021. godini iznosila je 785.247.618 litara, dok je istočena količina goriva 787.905.943 litara. Zalihe na početku godine iznosile su 32.533.089 litara, a na kraju godine 30.140.646 litara.

Dok podatke o raspoloživim količinama u rezervoarima na početku i na kraju perioda, kako navode revizori, Ministarstvo posjeduje samo za pojedinačne benzinske stanice, ali ne i za cijelu FBiH?!

Prema prezentiranim podacima, Ministarstvo je tokom 2021. godine uputilo 67 zahtjeva Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i 704 zahtjeva kantonalnim upravama za inspekcijske poslove za provođenje inspekcijskog nadzora nad benzinskim stanicama zbog nedostavljanja AMN i XML izvještaja, a dobilo je samo 33 povratne informacije (zapisnika) od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, piše Fokus.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sporni tenderi koje su dobili Kinezi: Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu...

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno...

Večeras se vraća prva grupa hadžija u Bosnu i Hercegovinu

Prva grupa hadžija i hadžinica u utorak navečer, 25....

Norwegian Air Sweden ponovo uspostavio avioliniju za Oslo

Kako je i najavljeno, u petak je aviokompanija Norwegian...