Svetlana Cenić i delegacija MMF-a posjetila Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj

/

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić i delegacija Međunarodnog Monetarnog Fonda danas je boravila u posjeti Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Tema sastanka bila je ekonomska i monetarna situacija/politika u BiH. Domaćin Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj kazao je  nešto više o samoj temi sastanka:

– Gospođa Svetlana Cenić i gospodin Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, stigli su u radnu posjetu Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj. Tema razgovora bila su eventualna nova zaduženja države od strane MMF-a. Oni žele čuti kako realni sektor razmišlja o tome i koji je naš stav kada su u pitanju eventualna nova zaduženja. Oni su, također, izrazili želju da obiđu pojedine kompanije na terenu i vide kakva je trenutna situacija, kako i na koji način premostiti taj veliki jaz između novih zaduženja i realnog sektora. Od ovog sastanka očekujemo da vidimo u kojem pravcu ćemo ići s tim novim zaduženjima i pokazat ćemo ono što Tešanj najbolje nudi, a to je tešanjska ekonomija i privredno čudo iz Tešnja.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, Andrew Jewell, izrazio je želju da čuje tešanjske privrednike kako se nose s trenutnom inflacijom I da li se suočavaju s problemima u lancima snabdjevenja.

– Da budem iskren, želim saznati i čuti kako se ovi privrednici nose s inflacijom i da li se suočavaju s problemima u lancima snabdjevenja, jesu li u mogućnosti zaposliti onoliki broj ljudi koji im je potreban, da li sve to utječe na njihovo poslovanje, utječu li politička pitanja ili rat u Ukrajini i kako MMF može pomoći. Iz tog razloga sam ovdje danas. Svjesni smo činjenice da poslovno okruženje u BiH nije dobro, te da je kompanijama veoma teško da uspješno posluju. Ipak, koliko sam razumio ovdje u Tešnju ima mnogo uspješnih kompanija i želim saznati kako oni uspijevaju. Također, zanima me šta se može učiniti da se unaprijedi i poboljša poslovno okruženje za njih, koje su to reforme koje MMF može da podržava, za koje se može zalagati, kako možemo raditi i sarađivati sa poslovnom zajednicom, kako bi učinili ovu zemlju boljom – kazao je Jewell.

Nakon sastanka delegacija MMF-a bila je u posjeti kompanijama, članicama Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Povezani postovi

Znate li da je Abdulah Sidran tri godine živio u Tešnju?!

"Istina je, dobio sam potvrdu iz CIPS-a. Novi sam...

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...