Svetlana Cenić i delegacija MMF-a posjetila Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj

/

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić i delegacija Međunarodnog Monetarnog Fonda danas je boravila u posjeti Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Tema sastanka bila je ekonomska i monetarna situacija/politika u BiH. Domaćin Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj kazao je  nešto više o samoj temi sastanka:

– Gospođa Svetlana Cenić i gospodin Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, stigli su u radnu posjetu Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj. Tema razgovora bila su eventualna nova zaduženja države od strane MMF-a. Oni žele čuti kako realni sektor razmišlja o tome i koji je naš stav kada su u pitanju eventualna nova zaduženja. Oni su, također, izrazili želju da obiđu pojedine kompanije na terenu i vide kakva je trenutna situacija, kako i na koji način premostiti taj veliki jaz između novih zaduženja i realnog sektora. Od ovog sastanka očekujemo da vidimo u kojem pravcu ćemo ići s tim novim zaduženjima i pokazat ćemo ono što Tešanj najbolje nudi, a to je tešanjska ekonomija i privredno čudo iz Tešnja.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, Andrew Jewell, izrazio je želju da čuje tešanjske privrednike kako se nose s trenutnom inflacijom I da li se suočavaju s problemima u lancima snabdjevenja.

– Da budem iskren, želim saznati i čuti kako se ovi privrednici nose s inflacijom i da li se suočavaju s problemima u lancima snabdjevenja, jesu li u mogućnosti zaposliti onoliki broj ljudi koji im je potreban, da li sve to utječe na njihovo poslovanje, utječu li politička pitanja ili rat u Ukrajini i kako MMF može pomoći. Iz tog razloga sam ovdje danas. Svjesni smo činjenice da poslovno okruženje u BiH nije dobro, te da je kompanijama veoma teško da uspješno posluju. Ipak, koliko sam razumio ovdje u Tešnju ima mnogo uspješnih kompanija i želim saznati kako oni uspijevaju. Također, zanima me šta se može učiniti da se unaprijedi i poboljša poslovno okruženje za njih, koje su to reforme koje MMF može da podržava, za koje se može zalagati, kako možemo raditi i sarađivati sa poslovnom zajednicom, kako bi učinili ovu zemlju boljom – kazao je Jewell.

Nakon sastanka delegacija MMF-a bila je u posjeti kompanijama, članicama Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...