Zbog panike u BiH u martu povučeno gotovo milijardu bh. depozita

/

Depoziti u bankama u Bosni i Hercegovini smanjeni su za gotovo milijardu KM u prvom tromjesečju ove godine, prvenstveno kao posljedica povlačenja uloga i panike koju je izazvao krah podružnica ruske Sberbank u zemlji u ožujku, ali i krize sa UniCredit Bank Banja Luka.

U Republici Srpskoj depoziti banaka smanjeni su za 496,2 milijuna KM na ukupno 7,0 milijardi KM, nakon što su na kraju 2021. godine iznosili 7,49 mlrd KM, piše Indikator. Obimom znatno veći, bankarski sektor u Federaciji BiH imao je u istom razdoblju pad depozita za 465,2 milijuna KM. Ukupni depoziti banaka u Federaciji iznosili su 20,72 milijuna KM zaključno sa 31. ožujkom 2022. godine, nakon što je na kraju 2021. godine njihova vrijednost bila 21,18 milijardi KM.

Najveći odliv depozita dogodio se u sektoru stanovništva, gdje je vladala i najveća panika među deponentima.

Depozitni portfolio banaka u FBiH smanjen je u sektoru stanovništva u razdoblju siječanj – ožujak za 609,9 milijuna KM, sa 10,83 milijarde KM, na 10,22 milijarde KM koliko je iznosio na kraju 2021. godine. Ipak, za razliku od građanstva, privatna poduzeća nisu paničarila pa je zabilježen blagi rast njihovih uloga za oko 5 milijuna KM, na ukupno 4,39 mlrd KM.

U Republici Srpskoj, međutim, razvijao se nešto drugačiji scenarij jer su depozite povlačili ne samo građani nego i poduzeća, a što se može pripisati krizi koju je izazvala prvostupanjska sudska presuda po kojoj je UniCredit Bank Banja Luka dužna poduzeću Bitminer Factory iz Gradiške isplatiti 256 milijuna maraka odštete u sporu povezanom s kriptovalutama.

Ukupno su depoziti stanovništva u bankama u RS pali za 337,9 milijuna KM u prvom tromjesečju na 3,84 milijarde KM, dok su depoziti privatnih poduzeća imali pad za 158,5 milijuna KM na 1,02 milijarde KM.

Pretpostavka je da je značajan dio povučenih depozita vraćen u banke, pa bi se bilansi koje se odnose na depozite mogli popraviti u izvješćima banaka koji budu obuhvaćali drugo tromjesečje 2022. godine. Banke u Republici Srpskoj ostvarile su prvom tromjesečju 2022. godine neto dobit od 38,7 milijuna KM, a banke u Federaciji BiH od 71,7 milijuna KM, piše BUKA. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Penzioneri u FBiH koji penziju podižu preko banke dobili dodatni rok za preuzimanje čekova

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) obavijestio...

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...