Vlada ZDK utvrdila Prijedlog Zakona o turizmu

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, na današnjoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Javna rasprava održana je 21. marta, a potom je zakon u formi nacrta ponovo poslan lokalnim zajednicama, udruženjima privrednika i drugim zainteresiranim subjektima, a većina dostavljenih prijedloga i sugestija je uvrštena u prijedlog ovog zakona, o kojem će se izjasniti i poslanici u Skupštini ZDK-a.

Zakon objedinjuje i uređuje oblast obavljanja turističke djelatnosti i oblast uspostavljanja, finansiranja i djelovanja turističkih zajednica, odnosno zakonom se jedinstveno za područje Zeničko-dobojskog kantona uređuje planiranje i razvoj turizma, uslovi i način obavljanja turističke djelatnosti i turistički subjekti, turističke agencije, turistički vodič, turistički pratilac, turistički animator, usluge u turizmu, promocija i unapređenje turizma, turističke zajednice za promociju turizma, boravišna taksa, turistička signalizacija, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Zakon predviđa osnivanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, te je omogućeno i osnivanje općinskih/gradskih turističkih zajednica, a što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo. U cilju koordinacije aktivnosti između Turističke zajednice Kantona i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje Turističkog vijeća kojeg će činiti direktor Turističke zajednice Kantona, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva za privredu.

Zakon o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike.

Planiranje i razvoj turizma u ovom kantonu usklađeno sa svim planskim dokumentima, a iz novog zakona proisteći će podzakonski akti, koje treba donijeti u roku od godinu dana, kao i Strategija razvoja turizma Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da oblast turizma nije uređena od 2015. godine, kada je prestao da važi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH.

-Zeničko-dobojski kanton će ovime dobiti kvalitetan zakon, koji će se, ako bude bilo potrebe, naknadno uskladiti sa Zakonom u turizmu FBiH, koji je prošle sedmice utvrdila Vlada BiH. Zakon ne predviđa nove namete, a gradovima i općinama je omogućeno da formiraju svoje turističke zajednice, promovišu i koriste lokalne turističke resurse i potencijale – rekao je ministar Jelić.

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...